SUMNJIVI POSLOVI: I fini gospodin Niko Kranjčar priznao. Primao sam “na ruke” novac od Zdravka Mamića

SUMNJIVI POSLOVI: I fini gospodin Niko Kranjčar priznao. Primao sam “na ruke” novac od Zdravka Mamića

“S obzirom na prezentiranu dokumentaciju, očito je da sam dio novca dobio i u gotovini, ali se pojedinosti, kao ni samog tog čina, ne sjećam,” izjavio je Niko Kranjčar, nekadašnji kapetan Dinama i bivši hrvatski nogometni reprezentativac na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama u aferi ‘‘Dinamo II‘‘.

Kranjčar se nakon nekoliko izostanaka zbog neuredne dostave poziva napokon pojavio na Županijskom sudu u Osijeku kako bi dao iskaz o tome na koji način su se u prvoj polovici i sredinom 2000-tih godina isplaćivale plaće u Dinamu, što je inkriminirani period za koji USKOK tereti Zdravka Mamića da je s Dinamovog računa u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe. Kranjčar je na pitanje predsjednika sudskog vijeća Davora Mitrovića rekao kako je plaće i ugovorne rate dobivao preko računa, te da su isplate u gotovini, koje su mu prezentirane, bile iznimka, javlja Jutarnji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Karolina Vidović Krišto otkiva: Sanaderovi najbliži suradnici su se “bacili” u zdravstveni biznis. Ratko Maček i Damir Habijan su kumovi. A tek odnos Primorca i Schwarza

– Još na ispitivanju u DORH-u prezentirano mi je da sam neki novac dobio na ruke, ali ja se toga ne sjećam, iako na tim potvrdama jest moj potpis. Na tim potvrdama navedeno je i da sam taj novac dobio od Zdravka Mamića kao izvršnog predsjednika kluba, a nemam nijedan razlog sumnjati da je to bilo tako, jer sam s njim i dogovarao svoje financijske uvjete. No, to je bila iznimka u odnosu na uobičajeno postupanje, a kao što sam rekao, pojedinosti tih isplata i samog tog čina se ne sjećam, rekao je Kranjčar o dvjema potvrdama ispisanim njegovim rukopisom i ovjerenim njegovim potpisom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ljevičar zgrožen reakcijama medija i ženskih udruga: Ne znaju što piše u presudi, a svi stali na Severininu stran

Tu stoji da sam 20. siječnja 2003. primio 40 tisuća eura na ime duga iz stipendijskog ugovora, a u drugoj iz listopada 2003. godine da od Mamića primam 30 tisuća eura na temelju dospjele rate iz ugovora, potvrdio je Kranjčar pred sudom, kazavši i kako je kao kapetan momčadi često razgovarao s Mamićem kada su kasnile isplate momčadi, osobito za ugovorene rate. Dodao je i da je Dinamo prema njemu ispunio sve obveze i da mu nije ostao ništa dužan.

Na upit Mamićevog branitelja Filipa Glavaša kazao je i kako je “vjerojatno bilo razdoblja u kojima je klub imao problema s financiranjem.” Na prvu se nije mogao sjetiti ni je li u trenutku potpisivanja profesionalnog ugovora 23. siječnja 2003. godine klub prema njemu imao dug iz stipendijskog ugovora, koji je inače bio potpisan na 100 tisuća eura godišnje, pa mu je Glavaš prezentirao profesionalni ugovor u kojem stoji da je klub dužan isplatiti igraču 40.000 eura.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Bivši glavni urednik Sportskih novosti: Svatko tko drži štangu Jakiroviću ili je ograničeni neznalica njegovog kalibra ili svjesno ne želi dobro Dinamu!

– Pretpostavljam da je to ovih 40.000 eura, za koji postoji potvrda da sam ih primio u gotovini, rekao je Kranjčar.

Na upit tužitelja Svena Miškovića, Kranjčar je potvrdio da je s Dinamom ugovorio i podjelu transfernog obeštećenja, no kada je 2005. godine prelazio u Hajduk, odrekao se svog dijela.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Nino Raspudić izdiktirao uvjete Domovinskom pokretu za suradnju s Mostom: Moraju se odreći Pavla Vujnovca, Marija Radića, turbo folka i četništ

– Znao sam da Hajduk nema financijske mogućnosti to ispuniti, pa je cjelokupni transfer od 1,5 milijuna eura pripao Dinamu, rekao je Kranjčar iz čega se može zaključiti kako je poklonio Hajduku svojih 1,5 milijuna eura. Ne zna, pak, je li Hajduk nešto još platio Dinamu kao dio obeštećenja za njegov prelazak iz Hajduka u Portsmouth. Zanimljivo, zadovoljstvo Kranjčarovim iskazom izrazili su i obrana i optužba.

Foto: Hina