Sumrak Beroševog zdravstva: Ravnatelj bolnice očajnički moli za pomoć i donacije

Sumrak Beroševog zdravstva: Ravnatelj bolnice očajnički moli za pomoć i donacije

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom SARS-CoV-2, i naša zdravstvena ustanova trenutačno skrbi o većem broju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

Zbog novonastale situacije prisiljeni smo osnovnu djelatnost ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije svesti na minimum, što nam uzrokuje dodatne financijske teškoće u ionako teškom financijskom stanju u zdravstvu. Stoga vas ljubazno molimo da u skladu s vašim mogućnostima financijski pomognete u borbi za suzbijanje navedene pandemije. Pomoć nam je potrebna za nabavu medicinske opreme koja bi olakšala rad s bolesnicima oboljelima od COVID-a 19″, javlja Slobodna Dalmacija.

Molba za donaciju

Ovo je sadržaj pisma koje je ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd Mate Kutleša poslao na adrese gradova, općina, privatnih tvrtki i obrtnika u Zadarskoj županiji, tražeći financijsku pomoć zbog teškog stanja u kojemu se našla ta zdravstvena ustanova, nakon što je odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, uz OB Zadar, postala mjesto na kojemu se zbrinjavaju COVID bolesnici.

Prvo moram reći najvažnije: u biogradskoj bolnici ne nedostaje zaštitne opreme, lijekova ni medicinskog potrošnog materijala. Međutim, naša ustanova je od listopada 2020. do danas zbrinula više od 260 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je uzrokovalo smanjenje opsega osnovne djelatnosti koju obavlja bolnica, znači ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije. Trenutačno na raspolaganju imamo 50 kreveta za prijem bolesnika oboljelih od koronavirusa, ali taj se broj može povećavati sukladno epidemiološkoj situaciji koja nam je uzrokovala financijske poteškoće. Zato se bolnica odlučila na slanje molbi za donaciju ne samo tvrtkama, već i općinama i gradovima – kaže ravnatelj Mate Kutleša o praksi traženja financijske pomoći za rad bolnica koja kod nas nije česta, ali očito daje rezultate. Za sada su, od početka godine, uspjeli skupiti 460 tisuća kuna, a lani 471 tisuću kuna. Na pitanje koliko je teško financijsko stanje u biogradskoj bolnici, kada se na ovakav način moraju “krpati rupe”, Kutleša kaže da je ukupan dug trenutačno oko 16 milijuna kuna.

Od toga, deset milijuna je dug veledrogerijama za lijekove i medicinski potrošni materijal, a drugim dobavljačima šest milijuna. Mjesečni limit, dakle proračun koji bolnica dobiva od Ministarstva zdravstva, iznosi 3 milijuna kuna, od čega samo na plaće radnika odlazi 2,9 milijuna kuna! Kad se samo to uzme u obzir, jasno je da bolnica sama ne može preživjeti, pogotovo u uvjetima kada se ne može baviti osnovnom djelatnošću, odnosno onim za što je plaćena.

Stroge mjere

Iznos dopunskog zdravstvenog osiguranja je promjenjiv, ovisan o mjesečnom fakturiranju te se kreće između 350 tisuća i 550 tisuća kuna, a mjesečna potrošnja lijekova i medicinskog potrošnog materijala iznosi oko 700 tisuća kuna. Još 200 tisuća kuna trošak je za energetiku, vodu, hranu i ostalo.

– Iz svega ovoga vidljivo je da je bolnica jednostavno ovisna o sanaciji od strane Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Međutim, unatoč svemu, u ovom razdoblju ni u jednom trenutku nismo prestali obavljati svoju osnovnu djelatnost, i to unutar jedne bolničke zgrade, što zahtijeva vrlo strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Zato sam zadovoljan da je, usprkos svim tim teškoćama, biogradska bolnica u mjesecima ožujku i travnju uspjela fakturirati iznos iznad ugovorenog limita – zaključuje Kutleša

Foto: Hina