Supruga bivšeg premijera Milanovića: Deblji smo od europskog prosjeka, najkritičnije na selu

Supruga bivšeg premijera Milanovića: Deblji smo od europskog prosjeka, najkritičnije na selu

Unatoč konstantnim upozorenjima stručnjaka o ovom sveprisutnom problemu koji pogađa sve dobne skupine, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Hrvatska je po debljini premašila europski prosjek, što dovoljno govori o tome da je krajnje vrijeme da se uvedu promjene.

Povodom  Europskog dana debljine koji se održava svake treće subote u svibnju razgovarali smo s doc.dr.sc Sanjom Musić Milanović, supruzi bivšeg premijera Zorana Milanovića,  o rastućem problemu debljine u Hrvata.

‘U zemljama članicama Europske unije udio osoba starijih od 18 godina s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom iznosi 51,6 posto, dok ih je u Hrvatskoj ukupno 57,4 posto, što nas svrstava iznad europskog prosjeka. Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice i u visokorazvijenim i u niskorazvijenim zemljama te onima u razvoju. Znamo li da su prekomjerna tjelesna masa i debljina jedini čimbenici rizika koji dovode do razvoja svih pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti današnjice: kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, novotvorina, kronične opstruktivne plućne bolesti te mentalnih poremećaja, možemo zaključiti da su ovi podaci zaista zabrinjavajući’, rekla je za tportal Musić Milanović.

‘Istraživanja pokazuju kako muškarci u prosjeku održavaju normalnu tjelesnu masu samo do 25. godine života, nakon čega raste udio muškaraca s debljinom, dok je 45. godina dob u kojoj je zabilježen porast udjela žena s debljinom s 13 na 26 posto. Žene su reagirale na informacije o štetnim posljedicama koje debljina ima na zdravlje i posljedično na skraćenje očekivanog trajanja života. Naime, istraživanja su pokazala da su žene znatno prijemčivije za klasične javnozdravstvene poruke od muškaraca, što se vidi iz zabilježenog pada ovog problema u žena u Hrvatskoj od 2003. do danas’, tvrdi Musić Milanović.

Rezultati Europske zdravstvene ankete u Hrvatskoj pokazali su da 58,1 posto ispitanika konzumira voće jednom ili više puta dnevno, a 62,4 posto ispitanika konzumira povrće jednom ili više puta dnevno. Dobna skupina u kojoj je najučestalija konzumacija voća i povrća jednom dnevno jest ona od 55 do 64 godine, a dobna skupina u kojoj je ona najrjeđa jest ona od 25 do 34 godine.

Prema podacima iz 2015. u odnosu na one iz 2003. godine, primjetan je porast udjela muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom sa 63,3 na 67,6 posto te smanjen udio prekomjerne tjelesne mase i debljine u žena s 54,2 na 48,2 posto.

Foto: Edvar Šušak/Hina