Suverenist: Moram izraziti svoj krajnji prijezir prema Goldsteinovoj skandaloznoj izjavi

Suverenist: Moram izraziti svoj krajnji prijezir prema Goldsteinovoj skandaloznoj izjavi

Nakon moje jučerašnje objave, Ivo Goldstein kao odgovor je iznio nekoliko spornih izjava za medije koje ne samo da iskrivljuju hrvatski povijesni narativ, već i vrijeđaju same temelje našeg nacionalnog identiteta, još jednom. Kao osoba koja vjeruje u naslijeđe i vrijednosti naše nacije, ne mogu mirno stajati dok se šire ove neutemeljene tvrdnje. Stoga se osjećam dužnim osvrnuti se još jendom na Goldsteinove tvrdnje i oštro ih opovrgnuti.

Goldsteinova sveobuhvatna izjava da je svatko tko koristi hrvatski grb koji počinje s bijelim kvadratom bez sumnje neoustaša, grubo je krivo predstavljanje povijesnog značaja ovog našeg simbola. Svođenje povjesnog grba na jednu, ekstremističku interpretaciju zanemaruje njezinu duboko ukorijenjenu povezanost s bogatom prošlošću naše nacije. Tvrditi da je taj simbol nedvosmislen izraz neoustaštva ne samo da je povijesno netočno nego i intelektualno lijeno.

Zapravo, Goldsteinov argument, ako bi se doveo do logičnog zaključka, implicirao bi da je i sam Tito bio neoustaša, s obzirom da je držao govore s varijacijom istog simbola kao pozadinom tijeko svojih govora. Ova apsurdna tvrdnja samo potkopava Goldsteinov kredibilitet kao povjesničara i baca sumnju na valjanost njegovih ostalih tvrdnji, stoji u priopćenju Hrvatskih suverenista koje je potpisao Marko Milanović Litre.

Nadalje, moram izraziti svoj krajnji prijezir prema Goldsteinovoj skandaloznoj izjavi da je Tito “praktična ustavna kategorija” u suvremenoj Hrvatskoj. Takva je tvrdnja uvreda našoj mukotrpnoj borbi za neovisnost i otvoreno odbacivanje žrtava koje je naš narod podnio kako bi se oslobodio jarma Titova režima. Zazivati Titovo ime u kontekstu današnje Hrvatske ne samo da je povijesno neosjetljivo nego i za osudu.

Svjedoci smo da međunarodni mediji sve više oslanjaju na mišljenja pojedinaca poput Ive Goldsteina kako bi formirali svoj narativ o Hrvatskoj, a u korist naših neprijatelja. Alarmantno, Goldsteinova iskrivljena perspektiva, koja je jasan pokazatelj njegovoj sklonošću iskrivljavanju povijesnih činjenica, rezultirala je krivo prikazanom slikom naše zemlje, u ovom slučaju, u Njemačkoj. Ovo krivo predstavljanje ne samo da produbljuje nesporazume o našoj prošlosti, već i potkopava korake koje smo kao nacija napravili od stjecanja neovisnosti.

 Goldsteinovo inzistiranje na tome da se neoustaše vide na svakom koraku simbol je njegova manjkavog pristupa tumačenju suvremenog hrvatskog društva. U svojoj neumoljivoj potrazi za otkrivanjem navodnih ekstremističkih osjećaja, pribjegao je istoj taktici koju je koristio jugoslavenski režim – izmišljanju skandala i tzv. neprijatelja države tamo gdje ih nema. Ovo neutemeljeno izazivanje straha služi samo za sijanje razdora unutar naše nacije, dok također kalja naš međunarodni ugled.

Realnost je da neoustaše ne postoje i nemaju nikakav utjecaj u modernoj Hrvatskoj. Naši su ljudi neumorno radili na izgradnji društva koje cijeni jedinstvo, toleranciju i napredak. Međutim, Goldsteinov pogrešan križarski rat protiv navodnih ekstremističkih elemenata ne samo da skreće pažnju sa stvarnih problema s kojima se suočavamo kao nacija, već također prijeti poništiti teško stečene dobitke koje smo postigli tijekom godina od oslobođenja od Jugoslavije.

Na nama je, kao Hrvatima, da se suprotstavimo tim pogrešnim tvrdnjama i vratimo svoj narativ. Moramo se suprotstaviti iskrivljavanju pojedinaca poput Ive Goldsteina, koji su, namjerno ili ne, postali suučesnici u održavanju iskrivljene slike o našoj zemlji. Čineći to, možemo osigurati da svijet vidi Hrvatsku onakvu kakva ona uistinu jest – otpornu, raznoliku i naprednu naciju koja je ponosna na svoju povijest i optimistična u pogledu svoje budućnosti.

Zaključno, pogrešne tvrdnje profesora Goldsteina zahtijevaju rigorozno ispitivanje i potpuno odbacivanje od strane svih Hrvata koji cijene autentični identitet naše nacije. Naša je odgovornost zaštititi se od takvih bezobzirnih iskrivljavanja naše povijesti i osigurati da naše nasljeđe bude točno predstavljeno i žestoko branjeno. Budućnost naše nacije ovisi o našoj nepokolebljivoj predanosti istini i našoj odlučnoj odlučnosti da sačuvamo cjelovitost naše prošlosti, zaključuje se u priopćenju Hrvatskih suverenista.

Foto: Hina