Suverenist otkriva: HDZ je licemjeran. Pa njegova ministrica Nina Obuljen Koržinek je također financirala “sado mazo” festival

Suverenist otkriva: HDZ je licemjeran. Pa njegova ministrica Nina Obuljen Koržinek  je također financirala “sado mazo” festival

Slavili smo odgodu 4. WIITWD festivala, sramotnog događaja koji je inicijalno zakazan na svetu obljetnicu pada Vukovara . Mnogi članovi HDZ-a koji su na manjim, ali višim funkcijama unutar stranke i države tapšu po me ramenu za inicijativu, ali možda nisu ni svjesni da su njihove pohvale eklatantno licemjerjne!

Jeste li znali? Zamršena mreža veza

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da udruga “SM-Art Hrvatska”, koja organizira kontroverzni „WIITWD IV” festival, ima dublje veze s političkom elitom nego što mislite. Osnovana je 2018. godine, a predsjednik i osnivač udruge je Goran Blagus. E sad, tko je Goran Blagus , pitate se?

Blagus je za vrijeme HDZ-ove vlasti 2004. godine bio zaposlen kao viši stručni savjetnik u Ministarstvu kulture RH. Tako je! HDZ, stožerna demokršćanska stranka ga je zaposlila. Ali čekaj, ima još. Od 2017. godine obnaša dužnost višeg stručnog savjetnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH—opet pri HDZ-u.

Dakle, imamo pojedinca duboko ukorijenjenog u dva značajna ministarstva, oba pod HDZ-ovom vlašću, koji organizira događaj za koji mnogi smatraju da je sramota hrvatske kulture i vrijednosti. Postavlja se pitanje: Koliko duboko seže ova zečja rupa? I koliko je HDZ suučesnik u dopuštanju da se takvi događaji održavaju i čak napreduju?

Ovdje nije samo Možemo! problem; ovo je sistemsko pitanje koje nadilazi stranačke okvire. Vrijeme je da sve strane pozovemo na odgovornost za svoje postupke i pripadnost, soji u priopćenju suverenista. Marka Milanovića Litre.

Slijedite novac!


Kada je riječ o festivalu, ključno je pratiti novac kako biste razumjeli cijeli opseg problema. Prošle godine Ministarstvo kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek , financirao je ovaj događaj s 10.000 kuna. Sada, stavimo ovo u perspektivu: to je 10.000 kuna VAŠEG teško zarađenog novca!

No, tu je poanta: ta su sredstva odobrena za vrijeme HDZ-ove vlasti. Da, onaj isti HDZ koji se javno prikazuje kao stožerna demokršćanska stranka Hrvatske. Dakle, prije nego što tapšete HDZ po ramenu, zapitajte se: po čemu je HDZ bolji kad novcem poreznih obveznika financira događaje za koje mnogi smatraju da su sramota za naš nacionalni identitet i koje nemaju nikakve veza s demokršćanstvom?

I nemojmo zaboraviti, ovo nije bilo kakva služba; ovo je Ministarstvo kulture. Ministarstvo koje bi trebalo čuvati našu bogatu kulturnu baštinu, a ne financirati festivale nastranosti. Kakvu poruku ovo šalje o tome što naša vlada smatra “kulturom”?
Ovo nije pogreška; Riječ je o proračunatoj odluci koja je donesena kako bi se sredstva poreznih obveznika dodijelila događaju koji je u potpunoj suprotnosti s hrvatskim vrijednostima. To je pljuska svakom hrvatskom građaninu koji plaća poreze očekujući da ih država pametno koristi.

Dakle, kad vam sljedeći put netko kaže da je HDZ manje od dva zla, podsjetite ga na ovo: HDZ i Možemo! su stranke koje su pokazale očiglednu nebrigu o tome kako se troši novac poreznih obveznika i obje za to trebaju odgovarati.

Kakva je ova kultura i što ona ima za hrvatski narod?

Kada govorimo o kulturi, često mislimo na bogatu tradicija, vrijednosti i povijesnih prekretnica koje definiraju naciju. U Hrvatskoj to uključuje našu prekrasnu narodnu glazbu, naše tradicionalne plesove, našu drevnu arhitekturu i naše duboko ukorijenjene vjerske običaje. Kultura je okosnica svakog društva i ona nas čini jedinstvenim.

Dakle, duboko je zabrinjavajuće kada Ministarstvo kulture, upravo institucija koja bi trebala biti čuvar naše kulturne baštine, izdvaja novac poreznih obveznika za događaj kao što je WIITWD festival. Kako se festival fetiša slaže s vrijednostima koje se prenose generacijama Hrvata? Kako pridonosi obogaćivanju našeg kulturnog krajolika i identiteta?

Odgovor je jednostavan: NIKAKO!

Ali idemo korak dalje i zapitajmo se: Kakve koristi mi, hrvatski narod, imamo od financiranja ovakvih događaja? Je li naše porezne kune bolje potrošiti na fetiš festivale nego na obrazovanje, poljoprivredu, zdravstvo ili infrastrukturu?
Odgovor je, opet, odlučno NE! Ovo nije samo zlouporaba novca poreznih obveznika; to je izdaja same suštine onoga što nama kao Hrvatima kultura znači. To je očigledan pokušaj redefiniranja kulture u nešto neprepoznatljivo, nešto što je u oštroj suprotnosti s vrijednostima koje držimo.

Ovdje se ne radi o gušenju umjetničkog izražavanja ili individualnih sloboda; ovdje se radi o osiguravanju da se koncept “kulture” ne razvodni ili iskrivi kako bi odgovarao priči koja nam je strana. Moramo propitivati odluke koje se donose u ime kulture i pozvati odgovorne na odgovornost za svoje postupke.

Dakle, sljedeći put kad čujete nekoga da kaže da je ovo stvar “kulturne raznolikosti”, podsjetite ga da nas kultura treba spajati, a ne dijeliti. I nikako se ne smije koristiti kao krinka za promicanje aktivnosti za koje mnogi smatraju da su sramota za naš nacionalni identitet.

Zaključno, i redefinicija kulture i zlouporaba novca poreznih obveznika su izdaja javnog povjerenja. Vrijeme je da se izdignemo iznad stranačkih granica i tražimo odgovornost za Hrvatsku koju svi volimo i cijenimo.

Vrijeme je za odgovornost!

Ovo je jasan znak za svakog hrvatskog građanina koji vjeruje u svetost naše kulture, važnost odgovornosti i potrebu za transparentnim upravljanjem da nešto ne valja. Moramo se ujediniti u zahtjevu za odgovornošću i osigurati da Hrvatska koju ostavimo našoj djeci bude ona koja je živa, prosperitetna i vjerna svom nacionalnom identitetu i vrijednostima.

Dakle, neka se čuje naš glas. Podijelimo ovu poruku nadaleko. Uključimo se u konstruktivan dijalog i poduzmimo konkretne radnje kako bismo ostvarili promjenu koja nam je prijeko potrebna. I učinimo to sada, jer o tome ovisi budućnost Hrvatske, zaključuje u priopćenju Marko Milanović Litre.

Foto: Hina