Suverenisti i “Škorina desnica” započeli pretkampanju sa sloganom: Glas za Kolindu glas je za Matu Granića

Suverenisti i “Škorina desnica” započeli pretkampanju sa sloganom: Glas za Kolindu glas je za Matu Granića

Ivo Sanader patentirao je 2007. godine tip izbornog slogana kojim se sugerira da se izbornom podrškom jednoj opciji zapravo pomaže drugoj. Upozoravajući u kampanji za izbore za Sabor upozoravao je desne birače da je »glas za HSP, glas za SDP« i uspješno time pravaše sveo na samo jednog zastupnika. Bilo je kasnije dosta varijanti tog gesla, primjerice 2016. »Glas za Most je glas za HDZ«, a neki je dan politička desnica koja napada predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović lansirala još jedno na ovom tragu. »Glas za Kolindu je glas za Matu Granića«, objavio je u ponedjeljak navečer u televizijskoj emisiji »Bujica« nekadašnji HSP-ovac Pero Kovačević, na europskim izborima kandidat na listi Hrvatskih suverenista. U istom se prilogu na predsjedničinog savjetnika Granića referirao i umirovljeni general Željko Sačić, također dio platforme Hrvatski suverenisti, piše Novi list.

– Sjećate se one Granićeve pola meni, pola tebi, pola Bagi. Da ta predsjednica Kolinda ima imalo pameti u glavi, Mate Granić ne bi gore uopće ništa predstavljao – rekao je Sačić.

Zatim su još u studiju Velimir Bujanec i njegov gost, odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, trančirali Granića.
– Predsjednica je eliminirala desne savjetnike, a da je imala političke mudrosti eliminirala bi i Granića i tako postigla balans. Granić je njezina siva eminencija, napravio je toliko zla Hrvatskoj i Franji Tuđmanu nakon njegove smrti. Karikaturalno je kad predsjednica upravo njega angažira za savjetnika. To je gore nego kad su Mesić i Josipović za savjetnika uzeli Freda Matića. Granić joj šteti i predstavlja politički uteg – ocijenio je Hodak.

Zašto spomenuti Granića smatraju toliko kompromitiranim da misle da dio birača neće glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović ako će ih se stalno podsjećati da u paketu s njom dobivaju i Tuđmanovog ministra vanjskih poslova? Kovačević tvrdi da se osobno uvjerio da je Granić prava crvena krpa za desno orijentirane Hrvate.
– U kampanji za Europske izbore bio sam pod medijskom blokadom i morao sam to kompenzirati izravnom komunikacijom s biračima. Zajedno s kolegama prošao sam cijelu Hrvatsku i neprestano slušao kako su oni koji su 2014. glasovali za Kolindu Grabar-Kitarović sada izrazito nezadovoljni. Ona je izbore dobila na jednom političkom programu, a dužnost potom obnašala na drugom. Arhitekt je njezine politike, neprihvatljive desnijem biračkom tijelu, Mate Granić.

Za ljude je on sinonim, personifikacija neuspješne predsjedničine politike, smatraju ga krivim za drastične promjene u odnosu na sve što je Kolinda Grabar-Kitarović obećala prije izbora i iritira ih. Neosporan je Granićev iznimno negativan utjecaj na predsjednicu Republike- pokušao nam je Kovačević objasniti zašto je smislio slogan »glas za Kolindu je glas za Matu Granića«. Iz ovih izjava se vidi da su suverenisti i ostali Škorini podupiratelji na desnici već započeli  pretkampanju.

Foto: Dario Grzelj/Hina