Svađa filmaša zbog našeg kandidata za Oscara: Jesu li zakinuli film “Murina”?

Svađa filmaša zbog našeg kandidata za Oscara: Jesu li zakinuli film “Murina”?

Kao i otprilike svake godine, nakon izbora hrvatskog kandidata za prestižnu nagradu Oscar u filmskim krugovima bilo je i onih razočaranih. Producent Fran Juraj Prižmić na Facebooku je komentirao kako je ovogodišnji izbor filma Danila Šerbedžije ‘Tereza37’, prema scenariju Lane Barić, ‘sramota bez presedana’. Nakon što smo ispratili taj komentar te razgovarali i s redateljem Ivanom-Goranom Vitezom, inače predsjednikom Hrvatskog društva filmskih djelatnika – čija tajna komisija i bira hrvatski film za Oscare – javio nam se i sam Prižmić, koji je sasuo salvu optužbi prema Vitezu i Lani Barić (inače supredsjednici društva), optuživši ih za lobiranje i namještanje izbora nauštrb filma ‘Murina’, dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović, koji je ranije ove godine na festivalu u Cannesu dobio nagradu Camera d’Or, koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, piše tportal.hr.

Osim toga, Prižmić je Viteza optužio kako je namještao i prošlogodišnje izbore hrvatskog kandidata za nagrade Oscar, kada je komisija od petnaest članova HDFD-a tajnim glasanjem izabrala upravo njegov film, satirični triler ‘Dopunska nastava’. Prižmić u svojim optužbama koje je posljednjih dana iznio za tportal govori kako je Ivan-Goran Vitez, citiramo, ‘vođen paničnim strahom da će njegovoj Dopunskoj nastavi izmaknuti kandidatura od objektivno boljeg te gledanijeg Dnevnika Diane Budisavljević, slao kao predsjednik Društva dopise u Američku Akademiju pitajući ih može li uopće film Dane Budisavljević biti kandidiran s obzirom na to da je to igrano-dokumentarni film, a ne isključivo igrani’.

Dakle, Prižmić, inače suspendiran iz HDFD-a na dvije godine zbog nekih drugih okršaja, otvoreno tvrdi da je moguće kako je Ivan-Goran Vitez lani iskoristio svoj položaj predsjednika HDFD-a da pokuša diskvalificirati jedan od filmova iz konkurencije, a ne bi li njegov film suvereno osvojio titulu hrvatskog kandidata.

Vitezova reakcija

Ivan-Goran Vitez reagirao je na ove navode, a tportalu je poslao mejl u kojem piše kako je ‘nemoguće demantirati gomilu potpuno nebuloznih navoda i optužbi Frana Juraja Prižmića’. ‘Osim toga’, dodaje redatelj, ‘imam dovoljno iskustva u internet komunikaciji da znam razlikovati demantiranje od hranjenja trola, a u slučaju Frana Juraja Prižmića riječ bi bila o potonjem.’

‘Što da demantiram?’, pita se dalje Vitez u svom mejlu.

‘Armiju svojih poslušnika unutar redova HDFD-a koje Lana Barić i ja regrutiramo kad treba izabrati naše filmove za hrvatskog kandidata za Oscara, jer smo baš nas dvoje toliki idioti da bismo si dozvolili takvu vrstu kompromitiranja samih sebe i svog rada u HDFD-u? I to od strane momka koji jako dobro zna zašto je izgubio svoju poziciju u Vijeću HAVC-a i zaradio dvogodišnju suspenziju u HDFD-u, mada mu je ponuđena i mogućnost da iz Vijeća sam istupi i nauči nešto iz vlastite pogreške? Hoću li demantirati da je jedna od mojih slijepih poslušnica i njegova bivša zamjenica, koja pritom nije niti sudjelovala u radu komisije za Oscara jer je upravo ona ta djevojka koja je zbog hitnog medicinskog problema hospitalizirana, što se spomenuli u prošlom tekstu, a o čemu vrsno informirani Prižmić nema pojma kad stvara svoje zaključke?’

O Dnevniku Diane Budisavljević

‘Ili da se osvrnem na slučaj filma Dnevnik Diane Budisavljević za koji smo tajnik HDFD-a i ja doslovno izmolili američku Akademiju da mu dozvoli biti u konkurenciji iako je kino distribuciju imao van rokova koje ta Akademija sama propisuje (ne zbog toga što je igrano-dokumentarni, kako Prižmić izmišlja), a na što je autorica filma Dana Budisavljević, koja sad također dovodi u sumnju glasovanje za hrvatskog kandidata za Oscara, od mene osobno bila upozorena godinu dana prije izbora za kandidaturu, ali je upozorenje odlučila zanemariti? I opet joj se izašlo u susret i učinilo sve za nju i njezin film, da bi me se sad i s te strane blatilo i lažno optuživalo?!?’

Vitez i Prižmić svoj će sukob, čini se, završiti na sudu

Vitez svoj mejl završava riječima iz kojih je jasno da će producenta Frana Juraja Prižmića, osim Časnom sudu HDFD-a (sjednica je u četvrtak), zbog ‘klevetničkih napada’ – kako redatelj naziva njegove optužbe – tužiti i sudu Republike Hrvatske.

‘Hrvatska audiovizualna zajednica je zbog ovakvih klevetničkih Facebook napada kojima se služi Prižmić tijekom godina postala krajnje apatična, jer nije ugodno slušati i čitati ovakve budalaštine o sebi i ljudi se libe pokrenuti ikakvu inicijativu boljitka kako se ne bi doveli u situaciju da ih se blati kroz ovakva somnambulička bulažnjenja. A Franu Juraju Prižmiću ovo nije prvi put. Prižmić se ponaša kao čovjek koji je uvjeren da je on prvi u povijesti čovječanstva koji je izmislio blef. Ali dobro. Sad će biti u prilici, o mom trošku, dokazati sve navode koje je izvolio podijeliti s javnošću.

Bit ćete, po službenoj dužnosti, obaviješteni o daljnjem tijeku ovoga slučaja.’

Foto: Hina