Švedska veleposlanica Diana Madunić: Moguće je da se ukrajinski sukob pretvori u rat između NATO-a i Rusije

Švedska veleposlanica Diana Madunić: Moguće je da se ukrajinski sukob pretvori u rat između NATO-a i Rusije

Ne može se isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a, kazala je u petak u Zagrebu švedska veleposlanica Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodište predsjeda EU-om.

„Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije”, kazala je Diana Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

S prvim danom 2023. Švedska je od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a na koje će uvelike utjecati ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice za Europu, javlja N1.

Madunic je rekla da će se Stockholm usredotočiti na to da sačuva ujedinjenu Europu protiv Rusije.

„Moramo im (Ukrajini) nastaviti pružati političku, gospodarsku, vojnu, humanitarnu pomoć i pomoć u rekonstrukciji”, naglasila je.

“To će nam biti najveći i najvažniji prioritet. Mi vjerujemo da je jedinstvo naša snaga, bez njega postajemo mnogo slabiji, što ide u korist ruskog predsjednika Vladimira Putina u ovom ratu”, kazala je.

Drugi prioritet švedskog predsjedanja bit će konkurentnost, u čemu EU „zaostaje” za razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije u Kini i brzim razvojem umjetne inteligencije u Silicijskoj dolini u SAD-u, rekla je Madunic.

„Moramo poboljšati svoju kvalitetu, dodatno se usredotočiti na istraživanje i razvoj, inovacije i ne smijemo zaboraviti digitalizaciju”, ustvrdila je Madunic.

Veleposlanica je rekla da će klimatske promjene, koje se „odvijaju pred našim očima”, biti treći prioritet švedskog predsjedanja i da namjeravaju okončati pregovore o klimatskom paketu „Spremni za 55 posto”.

Riječ je o paketu koji sadrži niz prijedloga čiji je cilj smanjiti neto emisije stakleničkih plinova u EU-u za najmanje 55 posto do 2030.

Madunic je kao četvrti prioritet istaknula vladavinu prava i demokraciju, koje je nazvala „ugroženima”.

„Svjedočimo nazadovanju demokracija u svijetu. Sve je više zemalja postajalo liberalnim demokracijama, no sada već duže vrijeme možemo primijetiti polagano gušenje medija i civilnog društva”, izjavila je Madunic.

Švedska je članica EU-a od 1995. i ovo je treće njezino predsjedanje nakon 2001. i 2009. godine.

Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem i za to vrijeme predsjedaju sastancima na svim razinama u Vijeću, koje je uz Europski parlament zakonodavno tijelo EU-a.

Diana Madunic, veleposlanica Švedske u Republici Hrvatskoj, na dužnost je stupila 7. rujna 2018. Prije dolaska u Zagreb bila je veleposlanica za područje korporativne društvene odgovornosti u ministarstvu vanjskih poslova Švedske. Njezina zadaća bila je razvijati nove politike za održivo poslovanje, pružati podršku razvoju korporativne društvene odgovornosti te promovirati i poticati etičke i održive prakse u švedskim i međunarodnim tvrtkama.

Bila je i voditeljica Odjela za vanjske poslove i EU-a u Uredu premijera, uključujući razdoblje švedskog predsjedanja Europskom unijom 2009. Obnašala je i dužnost savjetnika (‘Antici’) u najvećem predstavništvu Švedske u inozemstvu: stalnom predstavništvu Švedske pri EK u Bruxellesu, a radila je i na poziciji koordinatora političkog direktora Kabineta ministra za vanjske poslove. Diplomirala je političke znanosti na Sveučilištu Göteborg i javno međunarodno pravo s fokusom na ljudska prava na sveučilištu Åbo Akademi u Finskoj. Govori švedski i engleski jezik, a služi se i španjolskim, francuskim i hrvatskim jezikom.

Roditelji Diane Madunić su iz Hrvatske.

“Moji roditelji su porijeklom iz Dalmacije, a davno su došli u Švedsku. Otac mi je otišao u Švedsku 1962. godine, a majka nekoliko godina kasnije, i ondje su se upoznali. Tako da moja obitelj nikad nije živjela ovdje. Odrasla sam u Švedskoj i moja obitelj živi u njoj.

Imam rodbinu ovdje i prije sam posjećivala Hrvatsku, ali uglavnom Trogir ljeti. Ovo je prvi put da živim u Hrvatskoj i sada otkrivam i njene druge dijelove. Bila sam u Slavoniji, u Vukovaru, u Varaždinu nekoliko puta, u Istri i Rijeci. Sve su to mjesta u kojima nikad prije nisam bila. Radujem se vremenu koje je preda mnom i u kojem ću upoznati i ostale dijelove Hrvatske”, izjavila je za Tportal Diana Madunić.

Foto: Hina