SVIJET U PANICI: Putin u razgovoru s Macronom spomijao Hirošimu i Nagasaki

SVIJET U PANICI: Putin u razgovoru s Macronom spomijao Hirošimu i Nagasaki

Ruski predsjednik Vladimir Putin uznemirio je čelnike zapadnih država spominjanjem Hirošime i Nagasakija u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, tvrde diplomatski izvori. Putin je Macronu navodno rekao da nuklearne bombe zbog kojih se Japan predao i koje su označile kraj Drugog svjetskog rata, a radi se o onima bačenim na Hirošimu i Nagasaki, pokazuju da ‘ne trebate napadati velike gradove da biste pobijedili’. U tim eksplozijama ubijeno je između 129 i 226 tisuća ljudi, od kojih su većina bili civili. Japan se saveznicima predao 15. kolovoza, šest dana nakon bačene nuklearne bombe na Nagasaki.

– Macron je bio izrazito uznemiren. Zvučalo je kao vrlo težak nagovještaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a Kijev ostaviti netaknutim. Čini se da je to smisao njegovih prijetnji – rekao je izvor iz francuske vlade, piše Daily Mail.

– Dvojica predsjednika su nedvojbeno razgovarala o riziku od uporabe nuklearnog oružja. Putin želi prenijeti poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje – dodao je. Ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom njegova sigurnosna služba rekla je pak da postoji vrlo visok rizik da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, javlja Večernji list.

I sam Putin je nedavno upozorio da će, ako zapadne sile ugroze ‘integritet’ ruskog teritorija, sigurno iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju, dodavši: ‘Ovo nije blef.’ Macron je 12. listopada u intervjuu rekao da Francuska neće upotrijebiti nuklearno oružje kao odgovor na ruski nuklearni napad na Ukrajinu. – Francuska ima nuklearnu doktrinu koja se temelji na vitalnim interesima zemlje i koji su jasno definirani. To ne bi bilo u pitanju da je došlo do nuklearnog balističkog napada u Ukrajini ili u regiji – kazao je Macron.

Macron posljednji je put razgovarao sa Zelenskim u utorak, kada je pristao pomoći u jačanju ukrajinske zračne obrane. Posljednji objavljeni telefonski razgovor francuskog predsjednika s Putinom bio je 11. rujna kada je Macron ‘zahtijevao prekid vatre u Ukrajini i obnovu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine’.

Otkriće o komentarima na Hirošimu i Nagasaki došlo je kada je Putin upozorio stanovnike ukrajinskog grada Hersona da napuste grad ili će se suočiti s prisilnom deportacijom na teritorij pod kontrolom Rusije.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina