Svjedokinja na suđenju Hrvatima u Zambiji: Djecu su dovele tri crnkinje u pratnji muškarca koji se predstavio kao SBM

Svjedokinja na suđenju Hrvatima u Zambiji:  Djecu su dovele tri crnkinje u pratnji muškarca koji se predstavio kao SBM

U 15 sati nastavilo se maratonsko suđenje Hrvatima u Zambiji koje je počelo jutros u 9:30 sati na Visokom sudu u Ndoli.

Nakon jednosatne pauze, na red za ispitivanje došla je treća svjedokinja, zaposlenica pansiona Spree u Ndoli, u kojemu su odsjeli Hrvati zajedno s njihovom posvojenom djecom.

Ona je kao i njena kolegica iz pansiona, koja je ranije ispitana, svjedočila da je u pansionu vidjela grupu bijelaca s kojima su kasnije bila i djeca.

Prije jednostane pauze ispitane su dvije svjedokinje, a od jedne smo doznali dosad nepoznate informacije.

Asistentica imigracijske službe Precious Nkamba sa sjedištem na granici Sakania na jugu DR Kongo, koja graniči sa Zambijom, otkrila je da je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga. Djeca su preko te granice ušla u Zambiju, javljaju 24sata.

Precious Nkandu rekla je sutkinji Visokog suda Mary Mulanda da je 5. prosinca 2022., dok je radila, susrela čovjeka po imenu gospodin Ntumba koji je došao u njen ured i spomenuo da ide na kongoansku stranu.

– Znam da je gospodin Ntumba predstavnik u veleposlanstvu Konga. Rekao mi je da ide u Kongo po neke ljude koji su bili u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe – rekla je Precious Nkandu, prenosi za 24sata zambijska novinarka.

Evo što je rekla druga svjedokinja

Nkandu je rekla da je nakon što je gospodin Ntumba otišao, kontaktirala zaduženu imigracijsku službenicu međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe Gloriju Sakulenga, koja je potvrdila da je primila informacije od kongoanskog konzulata.

Druga svjedokinja, Grace Mwelwa, recepcionerka u pansionu Spree u Ndoli istaknula je kako je 2. prosinca posljednji put vidjela grupu bijelaca kako se prijavljuju u pansion.

Ispričala je da je istog dana oko 19 sati vidjela tri crnkinje s crnom djecom u pratnji muškarca koji se samo predstavio kao SBM. Gospođa Mwelwa rekla je sudu da je SBM onaj koji je napravio rezervacije za bijelce. 

6. prosinca, oko 09:00 sati, vidjela sam bijelce kako izlaze iz sobe i kako se igraju s crnom djecom i oko 16:00 sati vidjela sam dva bijelca kako dolaze na recepciju s crnom bebom i pitaju imam li kanilu. Pitala sam ih u čemu je problem, odgovorili su mi da dijete ima temperaturu i da čekaju taksi. Nakon toga su otišli – kazala je