Tajna ljubičaste snimke na kojoj navodno Matej Periš pliva u hladnoj Savi: Je li autenetična ili je “podmetnuta”

Tajna ljubičaste snimke na kojoj navodno Matej Periš pliva u hladnoj Savi: Je li autenetična ili je “podmetnuta”

Od svih snimaka s nadzornih kamera na kojima se navodno nalazi Matej Periš, mladi Splićanin za kojim se traga još od petka, sigurno je najjeziviji onaj prepoznatljiv po karakterističnom ljubičastom odsjaju svjetla na površini Save. Na toj snimci se vidi neidentificirana osoba kako pliva Savom, za koju neki vjeruju da se radi o nestalom Perišu.
Jasno je zašto se od ove snimke ledi krv u žilama i kakve bi bile posljedice. Ako je na njemu zaista Periš, u što, pak, mnogi izražavaju sumnju ili čak otvoreno negiraju, poput Matejevog oca Nenada, šanse za pronalazak mladog Splićanina živog i zdravog bile bi svedene na apsolutni minimum, piše Blic.

U ovo doba godine kad upadnete u rijeku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovjek je vjerojatno bio topao, izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” Stipe Božić, poznati alpinist koji je sudjelovao u brojnim akcijama potrage i spašavanja nestalih.
Ali, je li na snimci uopće nestali Matej? I kada je snimka nastala i gdje? Je li ga zabilježila nadzorna kamera ili je, kako neki špekuliraju, snimljen ljudskom rukom? I tko je onda snimio? “Blic” odgovara na brojna pitanja koja su se pojavila poslije snimke koja je nastala u ponedjeljak predvečer.


Tko je plivač

Zbog loše kvalitete snimke teško je zakleti se da je na snimku uopće osoba koja pliva, a kamoli Matej Periš. Zbog igre svjetlosti i sjenki moglo bi se ispostaviti čak i da se ne radi o čovjeku, već o nečemu drugom što iz daljine i u mraku podsjeća na pokrete plivača.

Iako se u hrvatskim medijima najprije pojavila informacija da je Nenad Periš, otac nestalog mladića, potvrdio da je na svim snimcima prepoznao svog sina, on je kasnije to kategorički demantirao.

Nije na svim snimkama koje su se pojavili Matej. Uz snimke na kojima je on dovode se u vezu i neki koje nemaju nikakve veze s Matejem. Ja za snimku na kojem neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je na njoj Matej – kazao je Nenad Periš u ponedjeljak navečer poslije objavljivanja snimaka.


Gdje je snimka nastala

Na ovom jezivom zapisu primjetan je karakterističan odsjaj ljubičaste svjetlosti na površini vode. Takav odsjaj se u Beogradu može vidjeti upravo na rijeci Savi u okolini Brankovog mosta, koji je osvijetljen u bojama srpske zastave.
Stapanje crvene i plave svjetlosti s mosta na površini Save daje prepoznatljivi ljubičasti odsjaj koji je primjetan sa Savske promenade – baš u okolini mjesta gdje je u kobnoj noći nestanka Mateja Periša nadzorna kamera snimila mladića sličnog njegovom opisu kako se spušta

Na ovom jezivom zapisu primjetan je karakterističan odsjaj ljubičaste svjetlosti na površini vode. Takav odsjaj se u Beogradu može vidjeti upravo na rijeci Savi u okolini Brankovog mosta, koji je osvijetljen u bojama srpske zastave.
Stapanje crvene i plave svjetlosti s mosta na površini Save daje prepoznatljivi ljubičasti odsjaj koji je primjetan sa Savske promenade – baš u okolini mjesta gdje je u kobnoj noći nestanka Mateja Periša nadzorna kamera snimila mladića sličnog njegovom opisu kako se spušta prema rijeci.

Na sljedećoj snimci s nadzornih kamera se vidi mladić nalik Mateju Perišu koji u kobnoj noći na Savskoj promenadi silazi ka Savi baš u okolini mjesta gdje rijeka ima prepoznatljiv ljubičasti odsjaj:


Kad je snimka nastala

Mnogi ovdje griješe, baš kao što griješe i u datiranju nestanka Mateja Periša poslije izlaska iz kluba “Gotik” u Beton hali.

Periš, naime, nije nestao u novogodišnjoj noći. On jest formalno-pravno nestao 31. prosinca, ali ne na dočeku Nove godine, već prilikom izlaska prethodne večeri, 30. prosinca. Te noći, 30. prosinca, Matej je s prijateljima otišao u provod u “Gotik”, da bi nestao poslije ponoći, oko 2.30 sati ujutro, 31. prosinca.

Tako da ako je na “ljubičastoj” snimci plivač zaista Periš, to svakako nije snimljeno tijekom proslave Nove godine između 31. prosinca i 1. siječnja, već noć ranije. Ako na snimci nije Periš, onda je svejedno kada je snimka nastala.

Nenad Periš je u ponedjeljak navečer, poslije objavljivanja ove snimke, za hrvatski portal “Index” rekao da uopće ne vjeruje da je to snimka od kobne noći.

Ja sam se interesirao jer me zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je 5 stupnjeva. Ja sam vaterpolist, cijeli život sam u vodi, i nema šanse da tako plivate na temperaturi od 5 stupnjeva ni u ronilačkom odjelu, a kamoli bez – kazao je Periš.

Da snimci plivača u Savi nije nastao u danima oko Nove godine smatra i Mladen Mijatović, reporter TV “Pink”. Mijatović je objelodanio da “raspolaže pouzdanim informacijama” prema kojima mladić koji pliva u Savi ne može biti Periš, pošto snimka, navodno, nije nastala u noći između 30. i 31. prosinca.
Tko je ovo snimio

Za razliku od svih ostalih snimki za koje se vjeruje da je na njima Matej Periš, a koje su očigledno načinile nadzorne kamere, “ljubičasta” snimka je mnogo sumnjivija i drugačija.

Prije svega, ne vidi se točno vrijeme kada je nastala, što se najčešće vidi na snimkama nadzornih kamera. Zatim, sve ostale snimke su očigledno statične, dok ovaj kao da je sniman iz ruke, jer se kadar pomjera i zumira plivača.

Najbezazlenije objašnjenje bi bilo da je netko mobilnim telefonom snimio emitiranje “ljubičastog” snimka plivača na ekranu računala, zbog čega kadar “šeta”. Ipak, ne može se isključiti ni teorija da je netko baš u tom kobnom trenutku bio na licu mjesta i svojom rukom snimao osobu u ledenoj Savi.

Ako je to točno, tko je onda “kamerman” koji je snimio plivača?! A ako na snimci uopće nije Periš, zašto je taj materijal podmetnut uz ostale, koji djeluju vjerodostojno?

Mnogo pitanja na koje bi odgovor mogli dati dani pred nama i policijska potraga koja je u tijeku.

Foto: Screenshot/Alo