TELESKOP EKSKLUZIVNO DOZNAJE: Šef HERA-e Danijel Žamboki podnio ostavku

TELESKOP EKSKLUZIVNO DOZNAJE: Šef HERA-e Danijel Žamboki podnio ostavku

Predsjednik Upravnog vijeće HERA-e Danijel Žamboki podnio je ostavku. Kako doznaje Teleskop već je poslao zahtjev Vladi RH da pokrene proceduru njegovog razrješenja. Predsjednika Upravnog vijeća HERA-e bira i razrješuje Sabor RH.

Drugi članovi HERA-ina upravnog vijeća za sada nisu podnijeli ostavke. Članove i predsjednika Upravnog vijeća HERA-a imenuje i opoziva Hrvatski sabor, na prijedlog vlade, javlja N1.

Vlada je u ponedjeljak zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-a za 2021. godinu nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila saboru.

Premijer Andrej Plenković je nakon vladine sjednice rekao da će sabor raspravljati o vladinom negativnom mišljenju na HERA-ino izvješće u četvrtak te da će saborska većina biti za promjene, odnosno za smjenu cijeloga HERA-ina upravnog vijeća, a da će članovi tog vijeća biti na funkciji dok se ne izaberu novi.

HERA je zadnjih dana pod pojačanom lupom javnosti, jer se spominje upravo njezina sporna uloga u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

HERA-inu ulogu u toj aferi krajem prošloga tjedan kritizirao je i saborski odbor za gospodarstvo, na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e.

Podsjetimo, nedavno je Odbor za gospodarstvo Sabora jednoglasno zaključio da Danijel Žamboki u slučaju “afere Ina”nije postupio s dužnom pažnjom.

“Iz argumenata u raspravi proizlazi da, s obzirom na zakonske ovlasti HERA-e, u čije osnove posla ulazi i nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetske djelatnosti, HERA kao regulator u medijski eksponiranom slučaju Ina nije postupala s dužnom pažnjom. Odbor smatra da je ugrožen interes Republike Hrvatske te se poziva Upravno vijeće HERA-e na odgovornost”, bio je jednoglasan zaključak maratonske sjednice Odbora za gospodarstvo.

“Obrana” predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijela Žambokija, koja se svodi na to da je u aferi pljačke stoljeća u Ini sve bilo po zakonu i HERA-e i Ministarstva gospodarstva konsternirala je i oporbu i vladajuće: Žambokija su udruženo proglasili sramotnim, a HDZ-ovci su mu prigovorili da je poput, ne baš “protočnog bojlera, nego protočnog tijela”.

Žamboki je s papira pročitao zakone i direktive EU koji su omogućili da na računu jednog umirovljenika legalno završi gotovo pola milijuna kuna. Oporbi je posebno diglo tlak što Žamboki na većinu njihovih pitanja nije htio odgovarati, odbijajući to konstatacijama “to nije tema” ili “već sam sve objasnio”, nego je vrući krumpir gurnuo svojim pomoćnicima. No, nije se usudio takav stav imati i prema pitanjima koja su mu stizala iz redova vladajućih. Zbog svega toga SDP-ovka Mirela Ahmetović zatražila je njegovu neopozivu ostavku, a oporba je često naglašavala da bi Žamboki s Odbora trebao otići kao bivši, pisao je Jutarnji list.

Predsjednik Odbora Žarko Tušek uvodno mu je postavio brojna pitanja, pa i ono najvažnije: kako je moguće da u aferi enormnih razmjera HERA nije primijetila ništa sumnjivo. Žamboki je tvrdio da je OMS-u dao dozvolu u skladu sa zakonom jer je ispunjavao sve uvjete. “Nije bilo podataka koji bi ukazivali na poremećaj funkcioniranja veleprodajnog tržišta i da se radi o zloupotrebi na tržištu energije. HERA se ne bavi analizom pojedinačnih ugovora o prodaji plina. Za nadziranje je ovlaštena Agencija za suradnju energetskih regulatora i po predmetnim transakcijama nismo dobili nikakva upozorenja od njih”, rekao je Žamboki i tumačio kako je problem u nadzoru Ine, za što je zadužena Uprava, a ne HERA.

Foto: Hina