Teške optužbe na komemoraciji Matijaniću: Država je ubila još jednog nevinog čovjeka

Teške optužbe na komemoraciji Matijaniću: Država je ubila još jednog nevinog čovjeka

Na splitskom groblju Lovrinac u četvrtak je održan posljednji ispraćaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Na sprovodu su bili, među ostalima, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, dogradonačelnik Bojan Ivošević, saborski zastupnici Arsen Bauk i Sandra Benčić, supetarska gradonačelnica Ivana Marković, te bivša ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

Također i zamjenica Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Rene Laura, vodstvo splitskog SDP- a, novinarka HRT- a i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever, novinari Indexa, predstavnici HND-a.

Nakon izlaska iz mrtvačnice lijes je bio popraćen pljeskom.

“Bio je jedinstvena pojava na medijskoj sceni, čovjek koji je cijeli svoj život bio na strani slabijih i potlačenih i nikada se nigdje nije gurao preko reda, to nam je i na ovaj tragičan način pokazao”, rekao je predsjednik Hrvatskoj novinarskog društva Hrvoje Zovko na komemoraciji u splitskom HNK.

“Bio je najbolji novinar, dugo će vremena proći dok se pojavi netko kao Vlado Matijanić. Nije ga se moglo zaustaviti, to najbolje znaju veliki moćnici”, kazao je Zovko.

“Stojim ovdje ponosni zbog njega, ali i bijesni. Bijesni. Ne možemo da se ne pitamo u kakvoj državi živimo, u državi koja je ubila još jednog nevinog čovjeka, rekao je Zovko i naglasio: “Mi novinari nikada, ali nikada nećemo prestati postavljati pitanja dok ne dobijemo sve odgovore i dok netko ne plati za ovo što se dogodilo. Varate se ako mislite da ćete to moći zataškati”, rekao je.

“Ne samo da ćemo ga se sjećati, nego ćemo osigurati da njegovo posljednje dijelo ne prođe bez odjeka”, rekao je Matijanićev kolega i u urednik na portalu Index, Neven Barković.

“Da je slikar, tehnika bi bila prepoznatljiva, ‘hulje na platnu’”, rekao je novinar i kolega Viktor Ivančić. “Neizdrživo mi je mučno da na ovom mjestu govorim ja o njemu, a ne on o meni. Pisao je samo o jednoj temi, o bešćutnom sistemu koji je na kraju i njega gurnuo u smrt. Novinar do zadnjeg daha” istaknuo je Ivančić, referirajući se na snimku njegovog telefonskog razgovora s djelatnicima Hitne pomoći Split.

“Sama smrt ovog velikog novinara toliko je mučna da je gotovo nemoguće to mirno pročitati i poslušati do kraja”, rekao je Dragan Markovina, kolega i komentator Telegrama.

“Bio je pošten čovjek u republici Hrvatskoj 2022. Čovjek bez protekcije i prijatelja, koji nije imao koga zvati osim Hitne”, rekao je prijatelj i kolega kolumnist portala N1 Boris Dežulović. “Cijeli život na strani slabijih i otišao je sa strane slabijih”.

“Vlado je znao da ova država ne radi”, rekao je. “Cijeli život je potrošio da pokaže disfunkcionalnost ove države i zato nije zvao nikoga drugog nego 194, iako je u njegovom mobitelu bilo više brojeva doktora i ravnatelja bolnica nego što ih ima ministar Beroš”, naglasio je Dežulović.

“Pristojan, ispričava se, ‘Dobra večer, oprostite’… Vlado je čak i mrtav napisao optužnicu protiv otuđenog i nefunkcionalnog sustava” rekao je Dežulović i dodao da Vlado “nikad nije bio neki drugi novinar. Dobro sam ga poznavao i vjerujte mi, Vlado je previše volio život da bi ga dao džabe”.

Matijanić je kao novinar otkrio brojne afere, bio je jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara i analitičara.

Karijeru je započeo u Slobodnoj Dalmaciji, nastavio u tjedniku Feral Tribune, pa ponovno u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index.

Autor je knjige “Kerum i propadanje Splita” i dobitnik nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo.

Umro je 5. kolovoza od posljedica covida, što je izazvalo veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti, prenosi Dnevnik.hr.

Foto: Hina