Tihomir Dujmović žestoko napao poglavara Katoličke crkve: Šokiran sam i zgrožen papinim izjavama

Tihomir Dujmović žestoko napao poglavara Katoličke crkve: Šokiran sam i zgrožen papinim izjavama

Izjava pape Franje kako je proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca “stao” zbog toga što se sa srpskom stranom još raspravlja o nekim “spornim točkama”, dignula je na noge velik dio hrvatske javnosti, a reakcije ne prestaju ni nakon tjedan dana.

Za komentar cijele situacije pitali smo kolumnista, publicista i političkog analitičara Tihomira Dujmovića.

“Moram priznati da sam zgrožen nastupom pape. Stvarno sam zgrožen i šokiran. Nisam mogao vjerovati da ćemo dočekati takvo nešto od Svetog Oca i Vatikana. Nema sumnje da moćni lobiji stoje iza takve izjave. Ne znam kome je palo napamet upetljati Srpsku pravoslavnu crkvu u kanonizaciju Stepinca. Sveti Otac pokazuje evidentno nepoznavanje situacije, on očito ne zna da je SPC nedavno dvojicu notornih koljača proglasila svecima. Otkud oni imaju moralnu težinu presuđivati Stepincu? Koliko ja poznajem povijest crkvenih kanonizacija, ovo je apsolutni presedan, nikada se nije dogodilo da druga crkva sudjeluje u odluci o kanonizaciji. Stepinac će biti katolički svetac, pa što ima SPC s tim tko će biti katolički sveci”, zapitao se Dujmović u razgovoru za portal Direktno.

Dujmović kaže i da je papa Franjo pokazao potpuno neznanje i manjak osjećaja prema katolicima Hrvatima.

“On očito ništa ne zna o hrvatskoj povijesti. Zadivljujuće je s kojom lakoćom nastupa prema Katoličkoj crkvi, a s kakvim poštovanjem govori o Irineju koji se toliko iskompromitirao. Papine izjave su pune emocionalne brutalnosti prema Hrvatima. Papa očito ne zna što Hrvatima znači Stepinac. Duboko je uvrijedio osjećaje hrvatskih katolika. Ja se bojim da se i ove izjave uklapaju u projekt ‘regije’, projekt stvaranja treće Jugoslavije”, istaknuo je Dujmović.

Za naslovnicu Hrvatskog tjednika kaže da nije pretjerana: “Sve je pitanje varijacije emocija. Kad vi pretjerate, a papa Franjo je pretjerao, dopuštate da druga reakcija bude takva kakva je. On je uvrijedio katolike, a reakcija može biti ista. Ja uvijek gledam uzroke, tko je ‘prvi opalio'”,piše Direktno.