Tinejdžer planirao teroristički napad u Beču: Policija otkrila da je simpatizirao ISIL-a

Tinejdžer planirao teroristički napad u Beču: Policija otkrila da je simpatizirao ISIL-a

Gotovo svi austrijski mediji, uključujući javnu televiziju ORF, danas su objavili da je uhićen 17-godišnji Austrijanac turskog podrijetla zbog sumnje da je član terorističke skupine i da je planirao teroristički napad u Beču.

Mladićeve aktivnosti dulje je pratio Ured za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma. Tako je utvrđeno da je 17-godišnjak u internetskoj chat grupi iznosio konkretne planove za teroristički napad u Beču. Također je podijelio svoju sliku na kojoj u jednoj ruci drži borbeni nož, dok mu je druga podignuta u ISIL-ov pozdrav.

Navodi se i da je istražiteljima priznao da je planirao napad, računajući pritom i s vlastitom smrću. Kao svoje uzore navodno je naveo atentatore iz Beča, Berlina i Francuske, javlja N1.

Kod mladića, koji s roditeljima živi u bečkom stambenom okrugu Favoriten, specijalne policijske postrojbe pronašle su šablone loga ISIL-a, borbeni nož i razne nosače podataka. Mediji navode kako je 17-godišnji Bečanin, koji je istražiteljima rekao da je strogi islamski vjernik, uhićen u Beču još prije pet dana. Riječ je o mladiću koji od rođenja ima austrijsko državljanstvo.

Foto: Hina