TKO GA ŠTITI: Hoće li napokon otići bivši državni odvjetnik uz kojeg su vezane brojne afere?

TKO GA ŠTITI: Hoće li napokon otići bivši državni odvjetnik uz kojeg su vezane brojne afere?

Mladen Bajić otišao je u mirovinu, ali je na ugovor o djelu u DORH-u savjetnik već godinu i pol. Njegova nasljednika još nisu pronašli, ali pitanje je ostaje li on?

“Na naš upit hoće li Bajiću produljiti ugovor iz DORH-a tek odgovaraju da mu ugovor prestaje sa zadnjim radnim danom ovog mjeseca”, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Oglas za slobodno radno mjesto DORH je raspisao pola godine prije njegova umirovljenja. Otad su prošle gotovo dvije godine. Prvi je natječaj poništen, sad je u tijeku novi i traže četiri zamjenika Glavne državne odvjetnice za Kazneni odjel, prikuplja se dokumentacija.

Iako je najava da Bajić odlazi, postoji još mogućnost da mu produlje ugovor. Prima 10.500 kuna neto, plaćeni su mu porez, prirez za Split, doprinosi, prema podacima iz DORH-a. Nema odgovora zašto je baš on angažiran za savjetnika.

“Osobno držim da je to loša poruka i prema Državnom odvjetništvu i prema javnosti jer ako netko od savjetnika s državnog odvjetništva ne može preuzeti tu ulogu onda se zbilja postavlja pitanje organizacije”, smatra odvjetnik Damir Primorac. Problem je i tajnost podataka.

Iz Državnog odvjetništva tvrde – ne donosi odluke, obvezao se podatke čuvati kao poslovnu tajnu. Mladen Bajić ignorira upite o svom statusu. O najavi odlaska njegov dugogodišnji prijatelj Branko Šerić kaže da je “čuo da je to točno, ali smatra da bi on mogao biti koristan i još šest mjeseci”.

Opisuje ga kao vrijednog tužitelja koji je zasluženo bio prvi čovjek DORH-a iz mandata u mandat. “Nikad nismo bili ne samo u sukobu, nego niti u sukobu interesa. Nikad nismo jedan drugome niti informacije davali, a imali smo možda i dragocjene podatke koje bi protivnici mogli razmijeniti i iskoristiti”, prisjeća se Šerić.

U HDZ-u i u SDP-u su bez komentara, ali drugi političari se pitaju zašto je baš Bajić angažiran. “Čovjek ima niz afera i to onih najvećih privatizacijskih afera koje je on držao u ladici godinama i po tome su njegovi mandati zapamćeni. Sjetimo se Hypo banke, sjetimo se Kamenskog”, ističe Sandra Benčić.

Mladen Bajić poznat je po nizu poznatih procesa, poput kaznenog progona Ive Sanadera. Neki su završili osuđujućim, a neki oslobađajućim presudama. Dosad je glavnoj državnoj odvjetnici bio nezamjenjiv.