Tko je bivši poslovni partner i donator novog ministra gospodarstva: Sin je poznatog dubrovačkog direktora, a sa Šeksovim nećakom kupuje medije

Tko je bivši poslovni partner i donator novog ministra gospodarstva: Sin je poznatog dubrovačkog direktora, a sa Šeksovim nećakom kupuje medije

Nakon najave da će novi ministar gospodarstva biti Damir Habijan, pojačano je medijsko zanimanje za njegovog bivšeg odvjetničkog partnera Olega Uskokovića. Riječ je o odvjetniku koji ima razgranat biznis u drvnoj, farmaceutskoj i hotelskoj industriji. U posljednje vrijeme se počeo zanimati za medije.

“Teško je reći je li Oleg Uskoković poznatiji kao odvjetnik ili biznismen. Kao odvjetnik savjetuje investitore kod dokapitalizacije i poslovnih akvizicija, a kao biznismen i osobno ulaže u drvnu, farmaceutsku i hotelsku industriju. Uskoković je član holdinga Auctor, većinskog vlasnika vodećeg domaćeg lanca ljekarni Prima Pharme i najveće hrvatske veledrogerije Medika. Auctor je vlasnik HTP Korčula, HTP Orebić i hotela u Novigradu, Njivicama i Makarskoj te kamp resorta na Krku i Pagu. U drvnoj industriji je suvlasnik austrijskog holdinga Variso u čijem su portfelju Pan parket iz Čačinaca, Drvoproizvod iz Jastrebarskog, Finvest iz Čabra i Proizvodnja drvenih stupova iz Karlovca. U središte pažnje šire javnosti dovelo ga je pak ulaganje u medije. Naime, on i Bojan Divjak suvlasnici su tvrtke Media Solutions koja je od slovačkog holdinga JOJ Media House kupila Zadarski list, riječki Novi list i Glas Istre iz Pule, a najavio je i povezivanje s osječkim Glasom Slavonije”, stoji u jednom tekstu u Slobodnoj Dalmaciji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Vice Batarelo i Vigilare napravili popis: Tvrtke koje otvoreno čestitaju Božić i one koje “izbacuju Isusa Krista”

Slovački medijski holding JOJ Media House dogovorio je transakciju s tvrtkom Media Solutions u vlasništvu odvjetnika Olega Uskokovića i Bojana Divjaka koji preuzimaju ove lokalne novine, pisao je Jutarnji list prije nekoliko mjeseci.

– Cilj ovog preuzimanja i budućeg spajanja s Glasom Slavonije jest konsolidirati regionalne dnevne novine nakon prolaska kroz više kriznih situacija koje su snažno utjecale na njihovo poslovanje unatrag nekoliko godina, od Covid krize 2020., iznimnog povećanja cijene papira tijekom 2021. i konačno snažnog rasta cijene energenata u 2022., te osigurati njihovu gospodarsku budućnost u visoko konkurentnom okruženju – prenio je Novi list Uskokovićevu izjavu.

Inače, Oleg Uskoković rođeni je Dubrovčanin, sin poznatog dugogodišnjeg direktora i najvećeg dioničara Atlantske plovidbe Želimira Uskokovića, a Bojan Divjak nećak je Vladimra Šeksa koji je svoju karijeru započeo u Glasu Slavonije.

– Novi vlasnici donose novu viziju za novine i ekonomsku sigurnost za budućnost – poručio je Richard Flimel, predsjednik uprave JOJ Media House na odlasku.

Na pitanje kako to da su se odlučili preuzeti tiskane novine koje su postale neprofitne, Bojan Divjak je u izjavi za Jutarnji rekao da nisu tiskani mediji neprofitni, nego sve ovisi o tome kako su postavljeni.

– Tiskani medij nije samo print, nego i portali koji će u nekom dijelu preuzeti najvažniji dio prihoda. Poanta je u redakcijama koje su u stanju stvarati sadržaj – kaže Divjak koji smatra da je lako biti profitabilan s medijem kojemu je baza tisak. Napominje i kako su regionalni mediji u drugačijoj poziciji jer nude sadržaj koji samo oni imaju.

Promjena vlasnika, navodi, ne mora značiti ništa za novinu. Smatra da će sve novine biti bolje, da će omogućiti svim novinama u grupi da posluju bolje, a tada i novinarima može samo biti bolje.

O financijskoj pozadini preuzimanja lokalnih novina Divjak nije govorio, a na primjedbu kako tvrtka Media Solutions, prema javno dostupnim podacima, zadnjih godina nije dobro poslovala navodi da je Media Solutions tvrtka preko koje se investiralo, a nije nakladnik i nema izravne veze s poslovanjem.

Morski.hr piše da je na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda objavljeno kako je među novim vlasnicima hotela Romana odvjetnik Oleg Uskoković, rođeni Dubrovčanin koji živi i radi u Varaždinu čije ime se svojedobno provlačilo kroz aferu Spice, ali i kroz aferu Pokora, kada je u Dubrovniku otkriven lanac tvrtki koje je tajno osnivala Dubrovačka biskupija u suradnji s tvrtkom Midia Grupa iz Švicarske – koja je gradila javnu garažu u vrijeme mandata gradonačelnice Dubravke Šuice, s ciljem zarade na mešetarenju zemljištem.

Podsjetimo, Damir Habijan radio je od 2007. kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri, a te je godine i ušao u HDZ, dok je 2015. postao šef varaždinskog HDZ-a.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko govorio je danas o slučaju s “Glasom Istre kojeg želi kupiti tvrtka u blokadi koja je financirala kampanju Damira Habijana, a vlasnici su povezani s Vladimirom Šeksom“.

Plenković se ne može amnestirati iz afere “Mreža”, ovo nije afera jednog pojedinca i nije izolirani slučaj, on je sve te ljude odabrao, on je vrh piramide”, rekao je.

“Stvar je vrlo jednostavna, mediji se kupuju da bi bili promotori i oglasne ploče vlasti. Ne želimo prihvatiti naslovnice koje su govorili – ovdje opozicija ruši vlast. Ovdje je riječ o prvorazrednom skandalu koji itekako ima veze s aktualnom vladom. I to traje puno duže. Za nas čovjek koji se spominje tu kao akter te priče nije novinar, to nema veze s novinarstvom”, dodao je.

Navodi kako premijer želi biti glavni urednik svih medija. “On docira, tumači, optužuje kolege i kolegice da vode hibridne ratove i bira što je tema, a što ne-tema. Pogledajte zašto su svi ministri otišli, pa zbog pritiska javnosti. Mediji, bez obzira na sve svoje slabosti i ružne stvari, su ipak ti koji su razotkrili mnoge stvari i javnosti predočili situaciju u kakvoj državi živimo”, ustvrdio je Zovko.

Foto: Screenshot