Tko je novi zagrebački nadbiskup: Papa Franjo ga već dugo priprema za ovu funkciju

Tko je novi zagrebački nadbiskup: Papa  Franjo ga već dugo priprema za ovu funkciju

Papa Franjo je odlučio da nakon dugih 26 godina na mjesto kardinala Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša. Zagrebačku nadbiskupiju preuzima doktor kanonskog prava koji je rođen u Tomislavgradu i govori tri jezika.

Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, kazao je da je Kutleša povučen, samozatajan te da nije narodni tip.

“Iz njegovih propovijedi se vidi da je domoljuban, da poznaje probleme ove države, da poznaje probleme Crkve, da zna probleme obitelji. Mislim da će ovo liberalno krilo u Crkvi morati malo splasnuti”, dodao je Pavičić.

Izabrao ga je Papa Franjo kojeg se smatra liberalnim. Kutleša u Zagreb dolazi s mjesta splitsko-makarskog nadbiskupa. Upućeni kažu da je odličan organizator za najteže zadatke, piše RTL.

Teolog Dalibor Milas kaže da je Kutleša provjeren vatikanski materijal, odan Rimu i čovjek za takozvane specijalne zadatke u Hrvatskoj, javlja

“Dok se odlaskom iz Split, splitski kler nekako čak i veseli, oni će odahnuti, onaj zagrebački kler ima razloge za brigu”, nastavio je Milas.
Neki smatraju da bi u glavnog gradu mogao naići na otpor jer je na čelo nadbiskupije opet izabran čovjek koji nije iz Zagreba. Rektor zagrebačke Katedrale takve teze odbacuje. Glavni grad novog će pastira dočekati otvorenih ruku.

Mons. Zlatko Koren, rektor zagrebačke Katedrale i kanonik Prvostolnog zagrebačkog Kaptola, kazao je da je Crkva uvijek otvorena iznenađenjima i novim počecima.

“U crkvi nitko i nikad nije stranac, ja se jednako dobro osjećam u bilo kojoj katoličkoj crkvi u domovini i po svijetu”, poručio je Koren.

Pavičić misli da Kutleša ne dolazi na lak teren.

“Prvo što vidimo fizički, katedrala je srušena, nadbiskupski dvor je srušen. Gdje će živjeti, to je prvo pitanje. Drugo u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji mnoštvo narušenih odnosa, među ljudima, među institucijama, postoje neke stvari koje su gurane ispod tepiha”, istaknuo je Pavičić.

Doznali smo što vjernici kažu o Bozaniću.

Ljubica iz Zagreba rekla je da je bio dobar te da joj je žao što odlazi te da su se navikli na njega.

Mario iz Zagreba naglasio je da je Bozanić trebao biti aktivniji i napraviti više u ovom društveno-političkom životu.

Štefica iz Zagreba dodala je da bi Bozanić trebao imati bolju komunikaciju s narodom.

Karizmatičnog kardinala Franju Kuharića, koji je vodio Crkvu u najtežim ratnim vremenima, teško će nadmašiti, ali očekivanja od novog prvog čovjeka Crkve u Hrvata su velika.

Kako god bilo, mons. Kutlešu u Zagrebu čeka puno posla.

Koren je rekao da nijednom zagrebačkom nadbiskupu nije bilo lako te da je svatko ostavio dubok trag u svom vremenu.

“Mi zagrebačke nadbiskupe ne gledamo na način svjetovnih komparacija, nego ih promatramo kao Božji dar u određenom trenutku i određenom vremenu. Tako je Kuharić živio u svoje vremenu, Bozanić u svom vremenu, a pred Draženom je ovo vrijeme”, zaključio je Koren.

Zagrebačku će nadbiskupiju Kutleša preuzeti kada kardinal Bozanić napuni 75 godina. Dakle, sljedeće godine.

“Ime mons. Dražena Kutleše kao mogućeg nasljednika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pojavilo se prvi put u studenome 2018. godine. I to kada su hrvatski biskupi bili na svojem redovitom rimskom pohodu “Ad limina apostolorum”. Naime, papa Franjo primio je nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića u četvrtak, 15. studenoga, a u petak, 16. studenoga porečko-pulskoga biskupa mons. Dražena Kutlešu, mimo uobičajenog protokola, o čemu je Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio jednom rečenicom.

Mnogima je to bio znak da se nešto događa na relaciji Vatikan – Kaptol, pa su slijedili zaključci kako je upravo Kutleša najizgledniji kandidat za Bozanićeva nasljednika.

Pisali smo tada o tim informacijama, razgovarajući s upućenim sugovornicima, a da su neki od njih imali prilično točne informacije, pokazalo se poslije četiri i pol godine, tj. današnjim imenovanjem mons. Kutleše zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, koji će uskoro osvanuti na Kaptolu kao novi nadbiskup zagrebački te nakon toga i kardinal Rimske crkve”, piše Večernji list.

Foto: Hina