Tko je Novica Petrač, kum na vjenčanju bivše Mamićeve snahe i poznatog odvjetnika?

Tko je Novica Petrač, kum na vjenčanju bivše Mamićeve snahe i poznatog odvjetnika?

Bivša televizijska voditeljica Monika Kravić u subotu se drugi put udala. Nakon propalog braka s Mariom Mamićem, sinom Zdravka Mamića s kojim je dobila dvojicu sinova, njezin novi odabranik je zagrebački odvjetnik Fran Olujić.

Još nisu poznati detalji o novom vjenčanju, osim da je kum mladoženje bio Novica Petrač, sin Hrvoja Petrača.

Obojica su sudjelovali u najpoznatijoj otmici u Hrvatskoj, onoj Tomislava Zagorca, maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca. Mladića su oteli ispred njegove kuće na zagrebačkom Pantovčaku, javlja SlobodnaDalmacija.

Express piše kako je prema policijskom priopćenju, tog ponedjeljka, 23. veljače 2004. godine, skupina od sedam otmičara, nakon što je tijekom dana pratila kretanje oštećenog maloljetnika Tomislava Zagorca, provela je pripremne radnje za otmicu istog, na način da jedan od njih u osobnom vozilu čeka u ulici Pantovčak, oko 200 m od kućnog broja 34 gdje Tomislav živi s majkom, dok druga dvojica otmičara u osobnom automobilu čekaju nailazak oštećenog na početku ulice Pantovčak kod Britanskog trga.

Odvjetnik Fran Olujić

Trojica otmičara pješice slijede oštećenog; jedan se kreće iza njega, a dvojica nogostupom sa suprotne strane ulice od vremena kada se on oko 17,15 sati sam s autobusne stanice na Britanskom trgu pješice uputio kući.

U momentu dolaska mladića do ulaza u kuću na Pantovčaku br. 34 dvojica otmičara sa suprotne strane nogostupa prelaze ulicu, dolaze ispred njega, te ga, uz pomoć trećeg otmičara koji ga prati s leđa, nasilno guraju u pristigli automobil u kojem su druga dvojica otmičara. Jedan sjeda s njim na stražnje sjedalo, veže mu ruke lisicama, navlači mu vunenu kapu preko glave i očiju i poliježe ga prema podu kabine vozila.

Preostala dvojica otmičara ulaze u treći automobil parkiran u neposrednoj blizini, te se sa sva tri automobila udaljavaju ulicom Pantovčak, a kasnije kroz naselje Šestine i Mlinovi odlaze u pravcu istoka, do mjesta Vrbovec, gdje otetog mladića u jednoj obiteljskoj kući predaju na čuvanje sljedećoj dvojici otmičara.

U toj obiteljskoj kući mladić je držan u manjoj prostoriji na katu kuće, gdje je polegnut na krevet. Sve vrijeme su mu ruke bile vezane lisicama, te su mu na iste stavili gumene rukavice. Preko glave su mu navukli crnu vunenu kapu, a preko očiju i šal kako ne bi ništa vidio. Tijekom trajanja otmice mladić nije maltretiran niti fizički zlostavljan, a niti su mu prijetili. Otmičari su mu nekoliko puta dnevno dozvolili odlazak u toalet, a povremeno bi mu kao hranu dali slatkiše i mlijeko.

S Vladimirom Zagorcem otmičari su kontaktirali nekoliko sati nakon otmice i tražili otkupninu od 1,5 milijuna eura, zaprijetivši mu ubojstvom sina, ako ne ispoštuje njihove uvjete ili obavijesti policiju. Prijetili su umirovljenom generalu da će “maloga ubiti, odsjeći mu ruku i poslati mu kući” ukoliko ne plati traženi iznos.

Monika Kravić

Zagorec je o otmici ipak obavijestio policiju te su od tada dva policajca cijelo vrijeme bila u njegovu stanu. Novinari crnih kronika saznali su za otmicu već za nekoliko sati , no o tome nisu objavili niti retka dok dječak nije bio na slobodi, kako mu pisanjem eventualno ne bi naškodili.

Vladimir Zagorec je u strahu za život svoga sina preko kurira City-expressa predao otmičarima 750 tisuća eura, nastojeći im predati i preostali iznos, no otmičari su odustali od preuzimanja te druge pošiljke novca jer su uočili policajce koji su pratili pošiljku. Zadovoljivši se i s polovinom traženog iznosa, 27. veljače 2004. godine u večernjim satima su na parkiralištu kraj groblja na Mirogoju pustili Tomislava na slobodu.

Slučaj je poprimio neočekivani obrat kad se otkrilo da iza otmice stoji Zagorčev kućni prijatelj Hrvoje Petrač kome se čak general obratio za pomoć. Petrač je cijelo vrijeme otmice bio u inozemstvu odakle se nije vratio niti kad su uhićeni ostali članovi bande. Uhitili su ga nakon godinu i pol dana u Grčkoj. Do tada je već bio osuđen na šest godina zatvora.

Njegov sin Novica, koji je također sudjelovao u otmici, dobio je 3,5 godine zatvora. Zbog dobrog vladanja odobren mu je uvjetni otpust četiri mjeseca prije isteka kazne.

Jutarnji list je pisao kako su ispred zatvorskih vrata sa sjeverne strane kaznionice u Lepoglavi Novicu dočekali braća Nikola i Roko te trojica prijatelja. Novica nije htio komentirati prijevremeno napuštanje zatvora nego se, s osmijehom na licu i dignutim rukama, mirno prošetao kroz “kordon” novinara kako bi zagrlio braću i prijatelje.

Njegov izlazak na slobodu oni su popratili pljeskom i uzvicima, a nakon što su se izgrlili, Novica je s bratom Nikolom ušao u luksuzni BMW 645ci i uputio se prema Zagrebu.

Naslovna fotografija: Novica Petrač