TKO JE UHIĆENA SVEMOĆNA IRENA MILIČEVIĆ: Doveo je Slavko Linić, a onda je postala desna ruka Vojka Obersnela

TKO JE UHIĆENA SVEMOĆNA IRENA MILIČEVIĆ: Doveo je Slavko Linić, a onda je postala desna ruka Vojka Obersnela

Bez ikakve dvojbe Irena Miličević bila je jedna od najmoćnijih osoba riječke gradske uprave. Ono što valja naglasiti je činjenica da njezina moć nije proizašla iz neke političke križaljke s obzirom na to da na čelo svog resora koji je vodila više od 20 godina nije došla sa stranačkom iskaznicom.

Mihačeva draga

Irena Miličević nikada nije bila politički aktivna. U riječku gradsku upravu došla je iz »3. maja« i zaposlila se u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav dok je gradonačelnik Rijeke bio Slavko Linić, a pročelnik Odjela gradske uprave za komunalni sustav bio je Vladimir Bizjak.

Kada je došlo do smjene vlasti 3. siječnja 2000. godine, Slavko Linić otišao je u vladu Ivice Račana, dao ostavku na mjesto gradonačelnika, a Bizjak je otišao kao direktor u Hrvatske ceste.

Umjesto Linića došao je Obersnel, a umjesto Bizjaka Irena Miličević. Ono što je Liniću bio Bizjak, to je Obersnelu postala Irena Miličević.

Osoba od najvećeg povjerenja, jer je u to vrijeme i po tadašnjoj organizaciji sve što se realiziralo išlo kroz Odjel gradske uprave za komunalni sustav ili kroz komunalna poduzeća, a za što je operativno opet bio nadležan Odjel gradske uprave za komunalni sustav.

I trebalo je u takvoj konstelaciji snaga znati plivati jer je politika takva da se želi i te kako petljati u kadrovske križaljke i u način na koji se troši proračunski novac, piše Novi list.

Irena Miličević imala je otvorene ruke jer je Obersnel, unatoč negodovanju stranačkih kolega, najvažnije odluke povjerio ženi koja nikada nije išla po domjencima SDP-a, nikada nije bila viđena da čeka rezultate izbora po SDP-ovim stožerima.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je njezina moć sve više jačala, a karakter joj je bio takav da je upravljala željeznom rukom. To zna biti plus, ali i minus.

U nekim situacijama bio je i te kako minus. Zadnji je projekt izgradnje sortirnice u Mihačevoj dragi, što je jedan od zadnjih poslova na kojemu je radio Odjel gradske uprave za komunalni sustav jer je izvođač radova izabran nekoliko mjeseci uoči umirovljenja Irene Miličević.

Prema mišljenju Ureda europskog javnog tužitelja, došlo je do zlouporabe ovlasti, a epilog je da bivša pročelnica, zajedno s već sada bivšom direktoricom Komunalnog društva Čistoća Jasnom Kukuljan, koja joj je, kada je riječ o karakteru, vrlo slična, u istražnom zatvoru čeka što će se dalje događati.

Irena Miličević

Primjer Željke Marković

Irena Miličević imala je već iskustvo s jednom velikom istragom koja je i te kako ostavila traga na njoj, a na koju su mnogi zaboravili.

Riječ je o kaznenoj prijavi koju je Policijska uprava primorsko-goranska podnijela protiv nje u predmetu riječke Tržnice i koju je u konačnici DORH odbacio.

Riječka policija je spektakularno 3. ožujka 2010. objavila podnošenje kaznenih prijava protiv Vojka Obersnela, Irene Miličević, Vladimira Bizjaka i Zorana Luštice.

U kaznenoj prijavi Obersnel, pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin prethodnik na tom mjestu Vladimir Bizjak te nekadašnji član Uprave Tržnica Rijeka Zoran Luštica osumnjičeni su bili za zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i za štetne ugovore zbog čega je Grad Rijeka, a u korist privatne tvrtke u vlasništvu nekadašnjeg SDP-ovog tajkuna Ivana Franolića, oštećen za 80,8 milijuna kuna.

Cijeli slučaj vukao se mjesecima po ladicama državnih odvjetnika. Njime su se više bavili političari nego oni koji su plaćeni da istražuju moguća kaznena djela.

Da bi na kraju sve završilo odbacivanjem. Bivša pročelnica Miličević nikada nije osjetila kako je to biti iza rešetaka, ali neki od njezinih suradnika jesu.

Uz nju je godinama u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav radila kao ravnateljica Direkcije za poslovne prostore Željka Marković koja je bila pravomoćno osuđena na godinu i pol dana zatvora zbog dvaju slučajeva primanja mita u velikoj koruptivnoj aferi »lančić«, a iz zatvora je izašla 2019. godine.

Od onoga što treba izdvojiti iz profesionalne prošlosti Irene Miličević je i potencijalni sukob interesa s obzirom na to da je Odjel gradske uprave surađivao s tvrtkom Euromodul, a pročelnica je nećakinja jednog od osnivača te tvrtke.

U Gradu Rijeci pojasnili su tada da pročelnica Miličević nije ni u kakvom sukobu interesa jer nije prekršila ni jednu odredbu koja to pitanje regulira pa je priča bila nekoliko mjeseci predmet političkog prepucavanja i na tome je ostalo.

Otkud je proizlazila moć Irene Miličević, možda je najbolje pojasnio bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kada je ona odlučila aktivirati mirovinu.

Komunalna društva

– Voditi Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke velik je posao, to je činjenica. Irena ga je u ovih punih 20 godina obavljala, po meni, odlično.

Ona je, prije svega, velik radnik, operativac i uspijevala je, unatoč svoj sili ne uvijek smislenih zakonskih obveza i procedura, naći najbolja rješenja.

Vodi najveći Upravni odjel u Gradu koji k tome, zbog prirode posla, ne trpi zavlačenje odluka i traži učinkovitost, odnosno traži osobu koja zna što radi i ne boji se preuzeti odgovornost.

U tom smislu neće biti jednostavno zamijeniti pročelnicu Miličević, definitivno jednog od najboljih suradnika s kojim sam imao čast raditi, ocijenio je tada Obersnel.

Mnogi njezini suradnici složili bi se s Obersnelov ocjenom da je bila veliki radnik i da je pri obavljanju posla znala ići glavom kroz zid kako bi se operativno riješio nekakav problem.

Naglasak je na Obersnelovim riječima da je ona, unatoč svoj sili ne uvijek smislenih zakonskih odredbi i procedura, nalazila najbolja rješenja.

Neka od tih rješenja bila su predmet istražnih radnji koje nikada nisu dobile sudski epilog. Istražne radnje provodio je DORH.

Ovaj put istražne radnje provodi Europski ured javnoga tužitelja koji je očito mišljenja da su zakonske odredbe i procedure prekršene kako bi se favorizirala jedna tvrtka.

Hoće li afera »Sortirnica« dobiti sudski epilog, tek će se vidjeti. Sastavni dio te afere je i Jasna Kukuljan koja je nakon uhićenja i pritvaranja podnijela ostavku na mjesto direktorice Komunalnog društva Čistoća.

Upravo je odnos s komunalnim društvima bio sastavni dio posla bivše pročelnice Irene Miličević i upravo je iz tog odnosa proizišao i velik dio njezine moći koju je imala.