Tko je zapovjednik četničkog pokreta koji je bio Putinov gost u Moskvi?

Tko je zapovjednik četničkog pokreta koji je bio Putinov gost u Moskvi?

Državljanin Srbije Bratislav Živković, koji se predstavlja kao zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji i sudionik specijalne vojne operacije u Ukrajini, prisustvovao je obraćanju javnosti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Moskvi, objavio je Radio Slobodna Europa.

Živković je videomaterijal Putinovog obraćanja, koji je snimao svojim telefonom, podijelio na svom profilu na Facebooku. U postu na toj mreži Živković tvrdi da je na Putinovu konferenciju bio pozvan kao sudionik “specijalne vojne operacije u Ukrajini”, piše RSE.

Živković na Facebooku tvrdi da je “jedini srpski zapovjednik koji je organizirao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. godine”. Navodi i da je iste godine sudjelovao “u obrani grada Luganska, a 2018. i u obrani grada Donjecka”, javlja N1.

Srbija zabranjuje zakonom svojim građanima da se pridruže stranim ratištima i do sada je doneseno oko 30 presuda za sudjelovanje na ratištu u Ukrajini na ruskoj strani, navodi RSE.

Živković je u intervjuu 2016. godine za RSE izjavio da se s još 15 dobrovoljaca iz Srbije 2014. godine otišao boriti u Lugansk na istoku Ukrajine na strani proruskih, separatističkih snaga. On tvrdi da je nositelj medalje ruskog Ministarstva obrane za povratak Krima.

Živković je bio uhićen u kolovozu 2018. godine u Srbiji zbog osnovane sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u inozemstvu, ali je tužiteljstvo u travnju 2019. godine obustavilo istragu koja se vodila protiv njega.

Protiv Živkovića nikada nije vođen postupak ni za organiziranje ni za sudjelovanje u sukobima na stranom ratištu.

U Ukrajini je Živković bio obuhvaćen istragom Generalnog tužiteljstva Ukrajine zajedno s još petoro državljana Srbije, zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Lugansk na strani proruskih separatista kao dio međunarodne ekstremne desničarske organizacije “Unité Continentale”.

Foto: Twitter/ Bratislav Živković