TKO OSTVARUJE EKSTRAPROFIT: Gulikoža Capak naplaćuje testiranje čak 108 kuna, Tomašević znatno jeftiniji

TKO OSTVARUJE EKSTRAPROFIT: Gulikoža Capak naplaćuje testiranje čak 108 kuna, Tomašević znatno jeftiniji

– Testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav, najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, dan uoči stupanja na snagu odluke o obveznom testiranju, odnosno COVID potvrdama za ulazak u državne i javne institucije.

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački rekao je da jutros bilježe malo veći interes na mjestima gdje su se i dosad testirali zdravstveni djelatnici prije dolaska na posao te da će tijekom dan biti objavljeno na kojim će se mjestima i drugi moći testirati u Gradu Zagrebu.

– Ljudi koji imaju potrebu za testiranjem mogu se obratiti i u svoje ordinacije i kod svog nadležnog liječnika, koji može biti i u domu zdravlja i privatni, ali mogu i na ovim nekim lokacijama koje će biti komunicirane na stranici Grada Zagreba, rekao je.

Hanževački je dodao da je dogovoreno da cijena testova kod njih od danas bude 70 kuna.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je u HZJZ-u sad cijena 108 kuna.

– Ona se formira ovisno o tržišnoj cijeni testova koje smo nabavili, kad god je moguće snižavamo cijenu, rekla je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da članovi njegova sindikata još ne znaju kako se mogu testirati za sutra. Naveo je da je do sada procijepljenost i broj onih koji su preboljeli COVID u MUP-u oko 72 posto.

– Ja ne znam kako će se to sve skupa provoditi, provesti u MUP-u. Nas ima oko 25.000, tako da… Naši policajci rade tri smjene, četvrtu su slobodni, kako će to ići, zaista ne mogu reći, rekao je Jagić.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec izrazila je nadu da neće biti problema te da će sustav testiranja funkcionirati.

– Zaposlenici će plaćati sami, donosit će račun u školu i škola će te račune redovno slati u Ministarstvo za refundaciju, rekla je Hitrec.

Na pitanje što s najsiromašnijim građanima, Pavić Šimetin istaknula je da se od 27. prosinca cijepi protiv COVID-a te da je cjepivo besplatno i široko dostupno. Komentirajući prosvjede protiv COVID potvrda, rekla je da svatko ima pravo na mišljenje, ali i da svatko treba dati minimalan doprinos u borbi protiv pandemije, a to je cijepljenje.

– Kontraindikaciju za cijepljenje ima jako malo ljudi, rekla je Pavić Šimetin, dodajući da svi oni mogu od liječnika dobiti potvrdu s kojom mogu ulaziti u ustanove na koje se odnosi nova odluka.

Hanževački je rekao da je COVID sam po sebi vrlo ozbiljna bolest, da je dobro da to svi što prije shvatimo te da shvatimo da je u ovom trenutku cijepljenje na prvom mjestu, a na drugome kvalitetno uvođenje COVID potvrda.

Suzana Hitrec rekla je da nitko neće imati sankcije ako se ne bude testirao, ali da, s obzirom na to da u tim uvjetima neće moći ući u ustanovu, mogu imati posljedice zbog nedolaska na posao.

Hanževački je rekao i da je činjenica da je opterećenje svih u zdravstvenom sustavu, pa tako i obiteljskih liječnika, dramatično povećano u ovim uvjetima.

– A obiteljski su liječnici specifični utoliko što su nas te okolnosti zapravo jako odmaknule od smisla i načina na koji smo radili, odnosno dramatično nam je otežan fizički kontakt s pacijentom, koji je zapravo temelj funkcioniranja obiteljskog doktora, rekao je Hanževački.

Komentirajući povećan interes za cijepljenje, Pavić Šimetin rekla je da je sigurno jednostavnije cijepiti se nego dva puta tjedno testirati.

– S druge strane, testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav pa, evo, ono najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, istaknula je.

Foto: Hina