Tko pali srpske kuće u Orahovici: Piromanska mafija želi se domoći atraktivnog zemljišta uz jezero?

Tko pali srpske kuće u Orahovici: Piromanska mafija želi se domoći atraktivnog zemljišta uz jezero?

Saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac razgovarao je u četvrtak sa stanovnicima Duzluka, prigradskog naselja Orahovice, u kojem je od 10. travnja do 19. svibnja podmetnut požar na šest kuća te je od mjerodavnih zatražio da se otkrije počinitelja.

“Pravo na dom, sigurnost u domu i pravo vlasništva u ovom selu već nekoliko tjedana su ozbiljno ugroženi. Došao sam čuti što se događa i poručiti policiji da učini sve kako bi se počinitelj i motivi što prije otkrili, a ljudima zaštitili domove, imovinu i njih u tim domovima“, rekao je Pupovac nakon razgovora s mještanima i obilaska zapaljenih kuća.

Poručio je da svi koji su izgubili imovinu, bez obzira na nacionalnost, zaslužuju da država zaštiti njihovo vlasništvo, a ljudima osigura punu sigurnost.

Ako to nije u stanju, onda treba reći, a ravnatelj policije i ministar moraju napraviti ono što dosad nisu – da poduzmu mjere po kojima će to raditi ljudi koji su u stanju to učiniti”, rekao je Pupovac.

Svih šest požara buknulo je u isto vrijeme, oko četiri sata ujutro.

Glasnogovornik virovitičko-podravske Policijske uprave Josip Štajduhar izvijestio je novinare da su posljednja dva požara buknula u nedjelju ujutro 19. svibnja.

“Gorjele su dvije nenaseljene kuće. Policija intenzivno radi na pronalasku počinitelja, kriminalističko istraživanje je u tijeku i očekujemo da ćemo uskoro pronaći osobu ili osobe koje pale objekte u Duzluku“, rekao je Štajduhar.

Naselje Duzluk nalazi se na ulazu u Park prirode Papuk, poviše orahovačkog jezera,  slavonske turističke meke koja posljednjih godina bilježi munjevit rast. Tradicionalno je to bilo izletište Osječana koji su na padinama uz jezero sagradili vikendice.

Vikendice su se u Duzluku još prije desetljeća prodavale za pet do deset tisuća kuna. Danas se prodaju za čak 40 tisuća eura, a luksuznije i mnogo više. Očekuje se da će cijene još više rasti, osobito nakon što je najavljen projekt vrijedan više od 80 milijuna kuna financiran iz Vladina Programa za Slavoniju i Baranju. Na jezeru će se graditi bungalovi, Centar za posjetitelje, sportski tereni i sva ostala infrastruktura potrebna jednoj modernoj turističkoj destinaciji, javljaju vijesti.hr.

Orahovica već sada bilježi više od 100 tisuća noćenja godišnje. Za kontinentalni grad od četiri tisuće stanovnika to su ogromne brojke. Bungalovi iz projekta za Slavoniju grade se na gradskom zemljištu i već je ishodovana sva dokumentacija. Mještani su već dobivali ponude da prodaju svoje kuće, no to su odbili. Zato sumnjaju da ih netko pokušava zastrašiti i prisiliti na prodaju. Najviše su gnjevni na policiju za koju tvrde da ih ne štiti.

Foto: Turistička zajednica Orahovice