Tko podmeće predsjednici: Zašto Dejan Jović nije podržao izvješće o doktorskoj tezi Kolinde Grabar Kitarović?

Tko podmeće predsjednici: Zašto Dejan Jović nije podržao izvješće o doktorskoj tezi Kolinde Grabar Kitarović?

Mentor na doktoratu Kolinde Grabar-Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, prije četiri godine bio je mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar-Kitarović, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom je Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom “Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije”. naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović jest “Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)”, piše Jutarnji list.

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Kolinde Grabar-Kitarović je dvoje profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te Anton Grizold, kojeg je Grabar-Kitarović odabrala i za mentora pri izradi doktorata, s ljubljanskog fakulteta.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić. Ni Jović ni Grdešić, međutim, nisu bili raspoloženi za Jutarnji list komentirati razloge svojeg protivljenja i suzdržanosti.

“Jović nam je rekao da je to unutar sveučilišna stvar koju ne želi javno komentirati, a Grdešić nam nije želio reći ni toliko”, navodi dnevnik.

U telefonskoj izjavi za Jutarnji list Grizold je kazao da su teme iz doktorskog i magistarskog rada slične, ali su istraživačke metode i pristup sasvim drukčiji.

Jutarnji navodi i da se nitko od troje članova Povjerenstva nije u svojoj akademskoj karijeri bavio političkim procesima i poviješću arapskih država sjevera Afrike, Arapskim proljećem pa ni Libijom.

“Na pitanje vidi li u tome problem, Anton Grizold nam je odgovorio: Još od početka devedesetih s prof. Radovanom Vukadinovićem sa Fakulteta političkih znanosti pomagao sam razvijati studije međunarodnih odnosa, specijalizirao sam međunarodne odnose i pitanja međunarodne sigurnosti. Time se bavim 40 godina. Siniša Tatalović je također od devedesetih s profesorom Vukadinovićem radio na tim temama”, piše Jutarnji list.