Tko širi glasine: Ministarstvo vanjskih poslova demantira da je dvoje optuženih Hrvata oboljelo od malarije

Tko širi glasine: Ministarstvo vanjskih poslova demantira da je dvoje optuženih Hrvata oboljelo od malarije

Osmero uhićenih Hrvata u Zambiji, koji su ponovno pritvoreni u zambijskom gradu Ndoli, ovaj tjedan neće biti izvedeni pred nadležni sud, potvrdilo je Hini ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, naveo je MVEP. 

Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja”, istaknulo je ministarstvo., javlja Dikretno.

MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima pritom demantirajući napise nekih medija da su neki od njih oboljeli od malarije.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. 

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali ne i odbacio, kako je prvotno objavljeno, i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je u srijedu da je u zambijskom zakonu postoji odredba da se nakon povlačenja optužnice ona može ponovno podići te da misli da se u ovom slučaju upravo to i dogodilo. “Čudno, da su pušteni i da im je određen rok od 48 sati da napuste državu pa su onda ponovo uhićeni. To je svakako čudno”, rekao je Malenica.

Kazao je da Hrvatska nastavlja pokušavati na sve moguće načine pomoći hrvatskim državljanima. “Uz odrasle hrvatske državljane nastavljamo brigu i za djecu, naravno”, rekao je Malenica i dodao da je novonastala situacija “vrlo ozbiljna”.

Foto: Hina