Tko su hrvatski državljani koji su uhićeni u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima: Glazbenik, veterinar, vijećnik Možemo…

Tko su hrvatski državljani koji su uhićeni u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima: Glazbenik, veterinar, vijećnik Možemo…

U Zambiji uhićena 4 para iz Hrvatske te se već preko tri tjedna u pritvoru nalazi osam osoba zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su planirali posvojiti djecu iz Konga. Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine, a sumnja se da su uhićeni imali krivotvorene dokumente.

Među uhićenima su 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona (36), pa se postavlja pitanje zašto mediji skrivaju njihove identitete, iako su zambijski mediji prenijeli izvješće policije s punim imenima i prezimenima. Jutarnji list isprva je objavio imena no nakon nečije intervencije, odlučio ih je sakriti.

Dalija Pintarić je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević. Dok se još prezivala Pintarić, Noah je 2014. godine na 13. homoseksualnoj povorci dobila nagradu za LGBTIQ osobu godine, a 2017. godine postala je, te je do danas vijećnik mjesnog odbora “Samoborček”, Trešnjevka u kvoti stranke Zagreb je naš na čijem je čelu današnji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, piše Narod.hr.

Osnivačica udruge posvojitelja Adopta, Diana Topčić-Rosenberg, prije nekoliko dana komentirala je slučaj hrvatskih državljana koji su trenutno u zatvoru u Zambiji zbog sumnje u trgovanje ljudima.

Rekla je kako se u ovom specifičnom slučaju radi o tome da su posvojena djeca iz Konga. “Kongo je država u kojoj vlada strašno siromaštvo, s jako niskim stopama poštovanja ljudskih prava, pogotovo djece. Veliki broj djece ostaju bez roditelja zbog bolesti, prvenstveno zbog AIDS-a.

Siromaštvo koje vlada u biološkim obiteljima i sirotištima u kojima je jako veliki broj djece je strašno i naravno kad ljudi čuju sve to imaju potrebu nešto napraviti. No, Kongo do ove godine nije bio potpisnik Haške konvencije o posvajanju, što znači da nije postojao ni minimum garancijskih mehanizima i da postupak nije bio transparentan. Kongo je zbog optužbi za trgovanje djecom 2013. godine zabranio usvajanje djece iz To znači da legalno nitko ne može posvojiti djecu iz Konga”, objašnjava.

Kaže kako su prema neslužbenim informacijama naši sugrađani na posvajanje išli preko odvjetnika čije kontakte su dobili preko raznih foruma i dodaje da su iznosi poprilično veliki. “No, ono što je bitno znati da ako ti se netko predstavi kao advokat i kaže vam da vi po dijete trebate doći u drugu državu, a ne u Kongo, da su to situacije u kojima se trebaju upaliti alarmi da u tom postupcima nešto nije u redu”, kaže Diana Topčić-Rosenberg.

Na slici: Gitarist Hladnog piva Zoran Subošić

Foto: Hina