Tko su novi članovi Nadzornog odbor HRT-a: “Imaju iskustva s istaknutim članovima, čak i sa zastupnicima HDZ-a”

Tko su novi članovi Nadzornog odbor HRT-a: “Imaju iskustva s istaknutim članovima, čak i sa zastupnicima HDZ-a”

Odbor za medije predložio je Saboru da za članove NO HRT-a imenuje Zorana Barca, Marka Primorca i Damira Rudeša, a razriješi Mladena Čuturu, Maju Martinović i Moranu Paliković Gruden, kojima mandati istječu u srijedu, 15. prosinca.

Oporba ističe da se radi o široj javnosti nepoznatim kandidatima, da su ih vladajući sami predložili, bez da su omogućili da se s njima razgovora na Odboru. 

 “Sve je to nastavak farse koju smo gledali kod izbora Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, odlučili ste gurnuti tri svoja kontrolora, bez ikakva razgovora”, prozvao je vladajuće Vili Matula (ZLB), javlja Direktno.

Matula: Krug kontrole na HRT-u se zatvara

Tvrdi da je svu trojicu kandidata “iz šešira izvukao Mario Kapulica, HDZ-ov ekspert za medije, uz asistenciju koalicijskog partnera Hrebaka“, apostrofira pisanje medija da je kandidat Damir Rudeš bivši odvjetnički partner Krunoslava Katičića, glavnog tajnika HDZ-a.

“Krug kontrole na HRT-u se zatvara i sve je opet pod šapom HDZ-a, ovo je HDZ-ova, Plenkovićeva televizija”, ustvrdio je Matula.

Zvane Brumnić (Klub socijaldemokrata) vladajuće proziva da će sutra glasovati o trojici članova koje su “dogovorili negdje”, a da ih nitko sa centra i lijevo nije vidio, da ih Odbor nije imao prilike saslušati.  

Katedralu duha, kako se nekad zvalo HRT, HDZ je uspio pretvoriti u močvaru, izjavio je Brumnić.

Možda su razgovori izostali kako se ne bi vidjelo da među 11 kandidata ima i boljih od trojice bliskih vladajućima, dodala je Mirela Ahmetović (SDP).

Arsen Bauk (SDP) primjećuje kako su trojica kandidata “očito provjereni kadar”, članovi su niza drugih odbora i vijeća.

To su profesionalni odboraši, dodaje Katarina Peović (RF), koja tvrdi da njihov izbor nije zakonit. Ovdje nema čovjeka koji ima iskustva, odnosno nešto zna o medijima, kazala je.

Jedino iskustvo koje se traži je “iskustvo sa istaknutim članovima, čak i sa zastupnicima HDZ-a”, dodaje  Dalija Orešković (Centar) i tvrdi da su trojica predloženih odabrana na stranačkim sastancima HDZ-a.

“Umjesto ove trojice, mogli su predložiti i Conana, Mastroiannija, Mariah Carey, oni će to sutra svakako izglasovati”, ustvrdio je Nino Raspudić (Most).

Bauk: Na Prisavlju ništa nova!

Bauk ironično primjećuje da trojica novih članova NO HRT-a neće moći puno pokvariti na HRT-u, jer više nema prostora za to, ali, dodaje, neće moći puno ni popraviti.

“Mislim da to nisu u stanju, a i da jesu nemaju za to političku dozvolu”, kazao je Bauk i zaključio “na  Prisavlju ništa nova”.

Predloženi kandidati su kontinuitet podobnosti, birani su od nesposobnih i podobnih i ne mogu dati dobar rezultat, dodaje Karolina Vidović Krišto (NZ) koja tvrdi da HRT živi u svom virtualnom svijetu.

Ivanović: Nigdje ne piše da je intervju obvezan   

Goran Ivanović (Klub HDZ-a) odbacuje oporbene tvrdnje, objašnjava da u zakonu nigdje ne piše da Odbor mora intervjuirati kandidate, da je dosadašnja praksa bila neujednačena.

 Na idućem Odboru za medije predložit ćemo da se intervjuiranje kandidata za NO i Programsko vijeće HRT-a uvede kao stalna praksa, najavio je zastupnik.

Izrazio je nadu da će Barac, Primorac i Rudeš bitno pridonijeti da HRT postane javni servis kakav građani žele. NO treba kontrolirati trošenje sredstva na HRT-u koja raspolaže sa gotovo 1, 3 milijarde kuna, ovi članovi mogu biti dobar doprinos radu NO, rekao je Ivanović.

Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova, četiri imenuje i razrješuje Sabor, jedan je predstavnik radnika. Uz trojicu novih, članovi NO su Antonija Petričušić i Darijo Špelić.

Članovi NO HRT-a imenuju su na mandat od četiri godine.

Na slici: Krunoslav Katičić i Andrej Plenković