Želite ispeći sočne i mekane fritule, što nije lako – imamo recept – ključan je jedan tajni sastojak i detalj s jajima

Želite ispeći sočne i mekane fritule, što nije lako – imamo recept – ključan je jedan tajni sastojak i  detalj s jajima

Maštate li o vrućim, sočnim, mekanim, mirisnim fritulama koje su toliko dobre da biste najradije svaku onako u komadu strpali u usta, ispunit ćemo vam san. Ne, nećemo dijeliti fritule, ali zato dijelimo odličan recept po kojem ćete ih lako napraviti sami.

Sad se možda pitate po čemu je ovaj recept bolji od onog koji već imate. Po rezultatu. Fritule će vam ispasti potpuno u skladu s gornjim opisom, a to je moguće zbog toga što po ovom receptu u tijesto ide jedan osobit sastojak: ricotta. No, to nije sve.

Bitan je i maleni trik s jajima. Koji? Otkrit ćete kad proučite recept, piše Slobodna Dalmacija.

Ekstra mekane fritule

Sastojci

250 g ricotte
150 g brašna
50 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
korica limuna
prstohvat soli
šećer u prahu pomiješan s cimetom
ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.

Jaja lagano istucite vilicom ili pjenjačom, a kad se zapjene dodajte ih ricotti, ubacite naribanu koricu limuna i pomiješajte kuhačom. Kad je smjesa homogena u dvije-tri serije dodajte mješavinu s brašnom.

Zagrijte ulje u dubokoj teći pa grabite po otprilike žličicu tijesta i ubacujte ga u vrelo ulje. Pržite fritule dok ne dobiju boju sa svih strana i lijepo se ne napuhnu, oko pet minuta.

Vadite fritule na upijajući papir, pustite ih da se malo ocijede, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s cimetom.

Dodajmo ovome jedno pojašnjenje. Ricotta je vrsta skute porijeklom iz Italije. Ova vrsta sira je zapravo nusproizvod, jer se pravi od ostataka sirovina prilikom pravljenja sira. U svojoj osnovnoj formi, ricotta je svježa, kremasta, blago slatkastog okusa i niskokalorična. Naime, u njenom sastavu se nalazi samo oko 5% masnoće.

Foto: Hina