“Plenković će napokon dobiti ozbiljnog protukandidata”: Virovitički HDZ gura Tolušića za predsjednika stranke?

“Plenković će napokon dobiti ozbiljnog protukandidata”: Virovitički HDZ gura Tolušića za predsjednika stranke?

Očito je da rekonstrukcija Vlade nije dobro prihvaćena u HDZ-u. Među najglasnijima bili su istaknuti članovi HDZ-a Virovitičko-podravske županije, snažnog ogranka među kojima su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, saborski zastupnik i šef HVIDRA-e Josip Đakić, i Tomislav Tolušić, član predsjedništva HDZ-a i sada već bivši ministar poljoprivrede.

Novi list je objavio razgovor s nekoliko utjecajnih HDZ-ovaca kritičnih prema Plenkovićevoj rekonstrukciji. Zamjeraju mu da nije znao “nagraditi” članove HDZ-a te da je umjesto njih na čelne pozicije stavio anonimce koji će biti vjerni samo njemu.

“Što reći ako je Marko Pavić, koji nije prepoznat u HDZ-u, nikad se nije tukao za stranku, nagrađen i imat će ubuduće bolji resor nego dosad, a Tolušić je smijenjen, iako je vodio tolike bitke za HDZ. Politički kriterij nije uvažavan prilikom rekonstrukcije. Nemoguće je, pak, obraniti kriterij percepcije, jer ako su pojedini ministri maknuti iz Vlade zato što su ih napadali mediji, onda je HDZ prepustio medijima da kreiraju kadrovsku križaljku Vlade. Mislim da je za premijera glavni kriterij rekonstrukcije ipak bio povećati vlastite šanse u unutarstranačkim izborima, ali moja je procjena da će ovim potezima Plenković više izgubiti nego dobiti u HDZ-u. Naročito ako uzmemo u obzir da se mnogima zamjerio ne samo na političkoj nego i na ljudskoj razini” analizirao je jučer razloge i efekte rekonstrukcije jedan visokopozicionirani HDZ-ovac koji ju je u srijedu također podržao rekonstrukciju Vlade.

Plenković razgovara samo s Jandrokovićem, Bačićem i Božinovićem

Istaknuti HDZ-ovci tvrde da Plenković zaobilazi stranačku hijerarhiju i konzultira se samo s Jandrokovićem, Bačićem i Božinovićem. Ne cijeni dovoljno staž u HDZ-u, pa je Zdravka Marića, koji nije član stranke, promaknuo čak u potpredsjednika Vlade. Nije suvislo objasnio zbog čega su neki ministri morali napustiti Vladu, iako je hvalio njihov rad. Vladu je popunio ljudima koji još nisu stekli ime u hrvatskoj politici.

“Strasti u stranci neće se brzo smiriti. Ali, ne prognoziram probleme za Plenkovića i Vladu u Saboru. Kad bi se neki od naših zastupnika otvoreno suprotstavio Plenkoviću, ne bi time napravio ništa korisno ni za sebe ni za HDZ. Zato će svi čekati unutarstranačke izbore” procjenjuje jedan od vodećih HDZ-ovaca u parlamentu.

“Kovač, Stier i Milošević nisu ozbiljni protukandidati”

Dakle, tema unutarstranačkih izbora sve više zaokuplja HDZ. Davor Stier već je najavio kandidaturu za predsjednika stranke, spominje se u tom kontekstu i Miru Kovača i Domagoja Miloševića.

“Ma, Plenković još, objektivno, nema ozbiljnog kandidata. Međutim, možda će ga vrlo uskoro dobiti” zagonetan je bio član Predsjedništva HDZ-a. 

Tolušić se u izborima za šefa HDZ-a želio natjecati već u srpnju 2016., prikupljao je potrebne potpise članova, ali je naposljetku ipak odustao kako bi Plenković, “u ime interesa stranke”, bio jedini kandidat. Je li sada odbačeni Tolušić spreman biti protukandidat Plenkoviću?

Foto: Razvojna agencija VIDRA/ Hina