Tolušić svoju kuću procijenio na samo 120 tisuća eura: Izvođač ne želi pokazati račune

Tolušić svoju kuću procijenio na samo 120 tisuća eura: Izvođač ne želi pokazati račune

Tvrtka Građevinarstvo Horvat u vlasništvu Tomislava Horvata od 2014., kada je sklopljen prvi ugovor, do 2019. godine s Virovitičko-podravskom županijom radila je poslove u vrijednosti 8,67 milijuna kuna.

Najviše poslova, u vrijednosti oko 5 milijuna kuna, Građevinarstvo Horvat dobilo je 2014. i 2015. kada je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio župan Virovitičko-podravske županije. Pitajte Tolušića zašto me uzeo. U 2016., kada je Tolušić prvi put postao ministar u Vladi premijera Oreškovića, Građevinarstvo Horvat s Virovitičko-podravskom županijom nije sklopilo nijedan građevinski ugovor. Međutim, u biznis se ta tvrtka vratila 2017. i 2018. godine, a ostaje za vidjeti hoće li dobivati poslove i u 2019. jer zasad u ovoj godini nema sklopljenih ugovora, piše Večernji list.
Te podatke poslala nam je Virovitičko-podravska županija jer smo tražili uvid u sve radove koje je izvodila tvrtka koja je gradila obiteljsku kuću ministra Tolušića u Virovitici, odnosno poslali su nam link s podacima o javnoj nabavi od 2010. do 2019., iz kojih su vidljivi svi poslovi Građevinarstva Horvat. Otkriveno je, naime, da je Tolušić umjesto 330 kvadrata i još 120 kvadrata zasebnog objekta, u kojem “roštilja”, u imovinsku karticu upisao tek 165 kvadrata stambenog prostora. Istodobno je otkriveno i to da je tvrtka koja je godinama surađivala s Virovitičko-podravskom županijom izgradila Tolušićevu kuću.
Jučer smo nazvali Tomislava Horvata, vlasnika tvrtke, i upitali ga kako ga je Tolušić angažirao i je li mu na račun poslovanja sa Županijom dao povoljnije uvjete i cijenu gradnje kuće. – Gradio sam Tolušićevu kuću i za sve imam uredne račune – rekao nam je Horvat.
Kada smo ga upitali može li nam pokazati te račune, rekao je da trenutačno to ne može učiniti. – Sve poslove sa Županijom dobio sam na natječajima, sve je po pravilima – tvrdi Horvat.

Prema podacima iz imovinske kartice, Tolušić je sa suprugom za gradnju obiteljske kuće podigao kredit od 80.000 eura u Splitskoj banci po kamati od 3,1 posto. Dio novca za kuću, koju je procijenio na 950.000 kuna, namirio je prodajom imovine. Za stan u Zagrebu podigao je 70.000 eura kredita, također u Splitskoj banci, i to po kamati od 2,98 posto. Stan je procijenio na 600.000 kuna. Iz iznosa kamata vidljivo je da je Tolušić dobio povlaštene kredite, što je čest slučaj s političarima, jer 2017. i 2018., kada ih je Tolušić dizao, kamate nisu bile tako niske, a pitanje je bi li “obični građani” i danas mogli tako jeftino dobiti stambene kredite unatoč tome što su kamate u posljednje vrijeme prilično pale. Ukupna kreditna zaduženja Tolušića i njegove supruge mjesečno iznose nešto manje od 12.000 kuna, a ukupna su im primanja oko 26.000 kuna.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina