Tolušićevi vinogradi: Ministrica poljoprivrede tvrdi da nije pogodovala uhićenom ministru

Tolušićevi vinogradi: Ministrica poljoprivrede tvrdi da nije pogodovala uhićenom ministru

Zbog velikog interesa javnosti temeljem pisanja Nacionala o ulozi ministrice Vučković u aferi Tolušić koju sada razotkrivaju europski istražitelji, Ministartvo poljoprivred odbacilo je, kako navode,  “zlonamjernu i potpuno netočnu tvrdnju” da je ministrica Vučković pogodovala ili štitila bivšeg ministra Tomislava Tolušića pri korištenju europskih sredstava za izgradnju vinarije ili sadnju novih vinograda, javlja Virovitica.net.

Priopćenje prenosimo u cjelosti

Ministrica Vučković nije ni u kom trenutku radila pritisak ni na jednog zaposlenika Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili HAPIH-a  kako bi zaštitila Tomislava Tolušića ili mu omogućila stjecanje prava za koja nisu bili zadovoljeni preduvjeti. Dapače, poduzela je sve moguće radnje u skladu sa svojim ovlastima i dužnostima te u cilju pojačane kontrole i unapređenja sustava, pri čemu je predmetni natječaj bio obuhvaćen sveobuhvatnom unutarnjom revizijom Ministarstva poljoprivrede kao i mnogi drugi natječaji.

U tekstu se problematizira opravdanost natječaja 4.1.1., s implikacijom da je izrađen, a onda i mijenjan, za potrebe Tomislava Tolušića. Već provjerom javno dostupnih podataka jasno je da nije riječ o prvom natječaju za vinogradare, prvi je objavljen 2018. i po navedenom natječaju inicijalno je bilo odobreno 85 zahtjeva s iznosom potpore od 40.497.034,93 kn. Trenutno je sklopljenih  80 ugovora iz navedenog natječaja, a dosad je provedena isplata za njih 76 u iznosu od 30.508.935,22. Nadalje, posljednji natječaj za vinogradare je mijenjan u tri navrata, a iz istih je jasno da je većina izmjena zapravo restriktivnog karaktera te da nijedna od navedenih promjena nije utjecala na možebitnu prihvatljivost Tomislava Tolušića.

Prema očitovanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u trenutku obrade natječaja i donošenja Odluke o odbijanju nije postojao razlog stavljanja Tomislava Tolušića na Listu isključenja za daljnje prijave na natječaje Programa ruralnog razvoja. Nadalje,  nakon izdavanja odluke o odbijanju, OPG nositelja Tomislava Tolušića i povezano društvo u vlasništvu njegove supruge  se nisu javljali na mjere Programa ruralnog razvoja stoga je potpuno netočno i nemoguće da mu je ministrica Vučković na taj način pomogla da i dalje koristi sredstva iz Programa ruralnog razvoja. S obzirom da je predmet u istrazi, daljnja postupanja će ovisiti o istom.

U pisanju o natječaju iz Vinske omotnice putem kojeg je Tomislavu Tolušiću odobreno i isplaćeno 2,9 milijuna kuna problematizira se postupanje Agencije za plaćanja  u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja po izlasku u kontrolu na teren nije zaustavila isplatu druge rate i zatražila povrat novca temeljem nepoštivanja dokumentacije kojom je najavio korištenje kredita banke za financiranje svog udjela u projektu. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nije dužna tražiti potvrdu o porijeklu imovine niti kontrolirati porijeklo novca kojim se financiraju projekti. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju traži podatke o izvorima financiranja prilikom zaprimanja zahtjeva za potporu kako bi osigurala održivost projekata i osigurala izbor korisnika koji će u zadanom roku izvršiti planirane investicije.

Zaključno, ponovno i ovim putem demantiramo namjerno netočno i zlonamjerno pisanje istog tjednika u kojem se u već nekoliko tekstova navodi potpuno pogrešna i službeno demantirana informacija „izvora, dobro upućenog u rad te državne agencije“ koji tvrdi da je ministrica Vučković u svibnju, potpuno van svih protokola, u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dočekala revizore Europske komisije koji su „češljali“ natječaj za Vinsku omotnicu, pri čemu tjednik kao glavni razlog navodi Tomislava Tolušića. Ministrica Vučković se ni u jednom trenutku nije srela s revizorima Europske komisije, ni u Hrvatskoj ni u Bruxellesu,  a predmet revizija u svibnju su bile mjere čiji Tomislav Tolušić nije čak ni korisnik.

Za potrebe razumijevanja navedenog konteksta smatramo važnim istaknuti činjenicu da je ovaj tjednik u razdoblju od kraja trećeg mjeseca do danas plasirao trinaest tekstova različitih tema – od odvjetničkog društva koje navodno koristi osobno ministrica Vučković te Ministarstvo poljoprivrede, preko navodnih malverzacija oko ušnih markica i Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike pa do navodnog dočekivanja revizora EK i kolegija u Ministarstvu – koji imaju jednu zajedničku crtu, najčešće potpuno neistinite i neprovjerene informacije koje uvijek u negativnom kontekstu prikazuju ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i rad Ministarstva poljoprivrede. Ipak, u posljednjem tekstu razvidno je da se više ne radi samo o kontinuiranim pokušajima političke i osobne diskreditacije ministrice Vučković, već se bez utemeljenja na točnim informacijama pokušava kreirati sud javnosti o postojanju kaznenog djela, nezakonitog postupanja i odgovornosti ministrice Vučković.

Podsjetimo, Nacional je objavio da je u posjedu dokumenta iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u kojem je obrazloženo odbijanje zahtjeva Tomislavu Tolušiću za isplatu sredstava za mjeru 4.1.1. Fonda za ruralni razvoj zbog kojeg je bivši potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede proteklog tjedna završio u jednomjesečnom pritvoru.

Osim što taj dokument u detalje otkriva kako je točno Tolušić pokušao prevariti Agenciju za plaćanja kako bi došao do novca iz europskih fondova za sadnju novog vinograda, taj dokument, kao i postupanje Agencije za plaćanja u poljoprivredi i samog Ministarstva poljoprivrede, otvara mnogobrojna pitanja oko toga je li uz Tolušića uhićeni Željko Ferenc iz Virovitice jedini pomagač bivšem ministru. Isto tako, ovaj dokument, ali i izjave Nacionalovih izvora iz samog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da ministrica Marija Vučković, u najmanju ruku, nije bila posve iskrena kada je stala pred novinare prošloga četvrtka, nekoliko sati nakon što je policija upala u kuću njenog bivšeg šefa, tvrdi Nacional.

Foto: Hina