Tomašević dijeli šakom i kapom svojim prijateljima i istomišljenicima: Gotovo 20 tisuća eura je dobila udruga njegovog vijećnika poznatog iz afere Zambija

Tomašević dijeli šakom i kapom svojim prijateljima i istomišljenicima: Gotovo 20 tisuća eura je dobila udruga njegovog vijećnika poznatog iz afere Zambija

Tomislav Tomašević, točnije Grad Zagreb, ima brojne isplate novca u sklopu sredstava u javna poticanja u kulturi. Velike količine novca dobile su ljevičarske i LGBT udruge u čijem su osnivanju sudjelovali ili kojima su članovi upravo članovi Možemo i suradnici Tomislava Tomaševića. Među njima je i Prostor rodne i medijske kulture  K-Zona, čiji je programski direktor Noah Kraljević, transrodni vijećnik stranke Možemo poznatiji po aferi Zambija. Pintarić je rođen kao biološka žena Dalija Pintarić.

Tako je od 5.3.-22.4. 2024. godine Grad Zagreb K-Zoni dao 19.320 €, prema podacima na stranici iTransparentnost.

Od toga je 1.960 eura dobijeljeno za “6 glumica traži autora”, zatim 4.200 eura za Strašne žene sve u 16, 5.460 eura za 18. Vox Feminae festival. Dobili su 2.100 eura za Voxfeminae-Kulturu za nakladničku djelatnost i 5.600 eura za Vox Feminae filmski festival 2024. Sve transakcije odvile su se preko Gradskog ureda za kulturu i plesnu umjetnost, piše Narod.hr.

Noah Kraljević

Inače, K-Zoni je za 2024. godinu od Grada Zagreba za 18. Vox Feminae Festival odobreno ukupno 7.800 eura. Također za Društveno kulturni centar Šesnaestica 7.400 eura, a za Strašne žene sve u 16! 6.000 eura.

Inače, Vox Feminae se već od ranije definira kao „jedini festival u Hrvatskoj koji promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe i nastupe ženskih glazbenica, umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki… Cilj manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja“.

Zanimljivo je i da je Kraljević sam otkrio kako je upravo njegova transaktivistička udruga K-Zona bila angažirana i na izradi novog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili života u drugom rodnom identitetu koji je kao podzakonski akt vezan za Zakon o državnim maticama. “Uskoro nas očekuju i sastanci pri Ministarstvu zdravlja gdje će Trans Aid imati priliku iznijeti mišljenje o sadržaju i formi novog Pravilnika”, najavio je tada.

Ali Kraljevića ipak mnogi više pamte iz afere Zambija. Naime, upitno je i kako je Noah Kraljević s lezbijskom partnericom Ivonom mogao dobiti potrebnu dokumentaciju u Hrvatskoj i u DR Kongo? Kad je posvajanje homoseksualnim/transseksualnim parovima protuzakonito u obje države…

Ovaj je par zapravo izigrao hrvatske zakone koji ne dopušta posvajanje od strane onih u istospolnim zajednicama. Primjer transrodnog/homoseksualnog para Kraljević pokazuje kako se zaobilazi zakon i dolazi do posvojenja djeteta. Vjenčali su se u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi kao “muškarac” i žena, a zatim ušli u proces posvajanja djeteta, ističe Narod.