Tomašević napravio sječu Bandićevih kadrova: Posao izgubila i rođakinja Petra Pripuza

Tomašević napravio sječu Bandićevih kadrova: Posao izgubila i rođakinja Petra Pripuza

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević ukida ili spaja čak 12 gradskih ureda koje je osnovao njegov prethodnik Milan Bandić. Zagreb je imao nevjerojatnih 27 gradskih ureda i zavoda, a uz to stručnu službu za Skupštinu koja i dalje ostaje. Uz sve je imao i 27 posebnih savjetnika iako svaki ured ima svog pročelnika, neki i zamjenike i pomoćnike. Plaće pročelnika su izvrsne, između 15 i 20 tisuća kuna, a neki su čak uspjeli prebaciti i te iznose ako imaju puno godina staža.

Rijetko tko je u gradskoj upravi znao iz glave nabrojati imena svih  ureda koji postoje, tako da je i na službenoj stranici Grada pod popisom gradskih ureda i zavoda izostavljen Zavod za prostorno uređenje, pišu 24sata.

Tomašević je u kampanji obećao da će smanjiti broj ureda na 15-16 i sada je predložio takav preustroj. Ostaje 15 ureda i zavoda i Stručna služba Skupštine za koju je plan vratiti u Skupštinu. Ali do tad, ostaje zasebni ured. 

Pavle Kalinić, čovjek koji je osnovao Ured za upravljanje hitnim situacijama koji vodi već 13-godinu, ostaje bez pročelničkog mjesta. Njegov ured prestaje postojati, odnosno ovlasti idu u Ured za mjesnu samoupravu. 

Ponajveće spajanje će Tomašević obaviti u iznimno osjetljivom sektoru vezanom za socijalna prava.  Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koje vodi Romana Galić bit će pripojeno čak tri ureda: veliki Ured za zdravstvo koji je vodio Bandićev bliski suradnik Vjekoslav Jeleč, Ured za branitelje koje je vodila Vesna Helfrih i Ured za demografiju kojem je na čelu bila Mila Jelavić.  Takav megaured sa svim nadležnostima je postojao i na početku Bandićeve vladavine, ali ga je onda razdijelio u manje kako bi popunio kadrovsku križaljku. 

Prestaje postojati Ured za zastupanje koje vodi Matea Topić, rođakinja Petra Pripuza. Taj ured je ponajviše angažirao vanjske pravnike da zastupaju Grad. Prestaju postojati ili su pripojeni nekim drugima i Ured za programe EU koje je vodila Mirjana Zubak, Ured za javnu nabavu koje je vodila Danijela Habijanec, Ured za međugradsku suradnju koje je vodila Vesna Šimić, Ured za strategijsko planiranje koje je vodila Sanja Jerković. Gradski Ured za imovinsko pravne poslove koji je vodila Marina Zagorec se pripaja Uredu opće poslove. Najveće iznenađenje je što prestaje postojati i Ured za poljoprivredu i šumarstvo jer on nije među onima koje je Bandić osnovao u zadnjim godinama mandata.  Njega je vodio Dejan Jaić i ujedno je rekorder jer ima zamjenicu i čak sedam pomoćnika u Uredu. 

Uredu za obrazovanje koji privremeno vodi Tatjana Dalić, bit će pripojen Ured za sport i mlade koji je tek nedavno osnovan i koji je također sasvim logično, ranije i bio pod obrazovanjem. Njega je vodio Milan Pavelić.

Foto_ Hina