Tomašević o svojoj omiljenoj temi: Po usluzi sakupljanja komunalnog otpada bit ćemo poput Švicarske

Tomašević o svojoj omiljenoj temi: Po usluzi sakupljanja komunalnog otpada bit ćemo poput Švicarske

U Zagrebu se uvodi novi model odvajanja i sakupljanja miješanog otpada za kućanstva, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naime, Odlukom o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada, koja je upravo na javnom savjetovanju, a trebala bi stupiti na snagu u srpnju ove godine, predviđa se tzv. švicarski model naplate odlaganja otpada. Točnije, građani će sada plaćati fiksnu cijenu od 45 kuna mjesečno, bez obzira na to žive li u kući ili stanu, i varijabilni dio cijene koji ovisi o tome koliko otpada mjesečno kućanstva proizvedu, javlja Jutarnji list.

Varijabilni dio će se plaćati kroz službene standardizirane gradske vrećice. Tako će vrećica od 20 litara koštati 4 kune, a ona od 40 litara 8 kuna. Prodavale bi se u trgovinama.

Prema riječima gradonačelnika, predviđene su i kazne za one koji bi u kontejnere i kante ubacivali neoznačene vrećice. Pritom će kontejneri kod stambenih zgrada biti u vlasništvu pojedinog ulaza koji će sami kontrolirati da se model poštuje i da nitko osim stanara tamo ne odlaže svoj otpad.

– Odluka je ambiciozna i tražit će prilagodbu građana. Ali to nije nepoznato u drugim europskim gradovima pa nema razloga da se i kod nas to ne uvede – napomenuo je Tomašević.

Foto: Hina