Tomašević objasnio zašto ne želi sa SDP-om: Donio bi mu više štete nego koristi

Tomašević objasnio zašto ne želi sa SDP-om: Donio bi mu više štete nego koristi

Sinoć su pukli pregovori između lijevo-liberalne zagrebačke opozicije. Platforma Možemo! ne želi zajednički izlazak na lokalne izbore u Zagrebu.

Na konferenciji za medije u četvrtak saborski zastupnik Tomislav Tomašević iz Možemo! govorio je o formatu izlaska na lokalne izbore Zagrebu.

“Na izborima imamo tri cilja. Prvi je maknuti Bandića, drugi cilj je omogućiti stvaranje većine u Gradskoj skupštini koji će biti za progresivne promjene, a treći je glavni, da se promijeni način upravljanja u Gradu Zagrebu da bude pravedno, transparentno i održivo”, rekao je Tomašević.

“Nakon konzultacija koje smo imali sa članovima i dosadašnjim koalicijskim partnerima zaključili smo da je bolje da ne idemo u veliku predizbornu koaliciju koja uključuje SDP. To je pravednije i prema biračima, koji mogu odlučiti tko će ući u Skupštinu”, rekao je Tomašević.

“Još bitnije je da je naša procjena bila, a ona se potvrdila u anketi, da možemo najviše novih birača izvući tako da ne idemo u predizbornu koaliciju sa starim političkim akterima”, rekao je Tomašević, dodavši da je cilj na izbore izvući nove birače, koji dosad nisu izlazili na lokalne izbore.

“Svaki peti birač Možemo! i “Zagreb je naš” ne bi podržao veliku predizbornu koaliciju i to je jedan od razloga zašto smo donijeli ovakvu odluku”, rekao je Tomašević.

“Pozivamo oporbu na zajedničku kampanju da što više birača izađe na izbore, jer jedino uz veću izlaznost možemo maknuti Bandića s vlasti”, rekao je Tomašević.

“Imali smo razgovor oko toga koji bi oblik suradnje bio dobar za naše birače, a razgovarali smo i o tome da se u drugom krugu podrži onoga tko ide protiv Bandića”, rekao je Tomašević.

Izlazak u dva ili tri bloka je i više fer prema biračima jer tako mogu izraziti preferencu za oporbene stranke, bez da ona bude zamaskirana predizbornim koalicijskim pregovorima. To će kasnije omogućiti i jasniju definiciju odnosa snaga u Gradskoj skupštini, naveli su iz Možemo! u priopćenju za medije.

Upitan je li glavni problem činjenica da će birači zamjeriti koaliciju s SDP-om, Tomašević je rekao da je cilj što više birača izvući na birališta, a da su njihova istraživanja pokazala da to u jednom velikom bloku neće biti moguće, odnosno da birači imaju više kandidata koji će ih privući na glasanje.

Na pitanje je li im SDP prihvatljiv nakon izbora, Tomašević je rekao: “Naravno da je.”

Ne želi ulaziti u motive i komentare SDP-a da ne idu na zajedničku listu. “Meni je od danas glavni cilj su Bandić i HDZ, odnosno promjena u Gradu Zagrebu. Ne da se ne mislim previše baviti pitanjima oporbe, nego ne mislim ni negativno govoriti o Bandiću, fokusirani smo na ono što mi možemo ponuditi i napraviti u Zagrebu”, rekao je Tomašević.

Foto: Dariom Grzelj/Hina