Tomislav Karamarko na molitvenom doručku u Washingtonu: Srbija može biti samo do Drine

Tomislav Karamarko na molitvenom doručku u Washingtonu: Srbija može biti samo do Drine

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio je na molitvenom doručku u Washingtonu. Evo njegovih dojmova.

“Pišući crticu o Molitvenom doručku u Washingtonu napomenuo sam da i ovaj događaj nije bio imun na politiku. Ona je neminovnost i svakodnevica i ako se ne bavimo njome, ona će se baviti s nama. Politika je, kažu, umijeće mogućega. Htio bih da je to umijeće služenja čovjeku, narodu i općem dobru. Nažalost, povijesno iskustvo, iskustvo dnevnog doživljaja, individualna iskustva kažu da to nije tako.

Ipak, treba nastojati boriti se za promjene na bolje jer to je smisao koračanja ovom dolinom suza. U tom i takvom ozračju doživio sam i Molitveni doručak.Ta dva dana politika ni mene nije mimoišla. Susreo sam se s nekolicinom utjecajnih kongresmena, nekim članovima Bundestaga, raznim drugim parlamentarcima i ambasadorima.No posebno značajan bio je posjet The Heritage Foundationu.

Moj domaćin bio je James Jay Carafano, potpredsjednik zaklade (najjače u SAD). Gospodin Carafano i ja poznajemo se od 2017. i ovo nam je četvrti, peti susret. Još 2017. i 2018. jedna od tema bila nam je ovisnost Hrvatske i EZ o ruskim energentima i opasnostima koje se kriju iza tog monopola. The National Interest, jedan od vodećih američkih medija za nacionalne i međunarodne odnose, objavio je 2018. članak o važnosti LNG terminala na Krku za energetsku sigurnost i stabilnost Hrvatske, regije i Europe. Članak smo supotpisali James Carafano i ja. Vrijeme i razvoj događaja su pokazali koliko smo ispravno anticipirali.Naš najnoviji susret donio je pregršt aktualnih tema.

Dominirala je jedna – stanje u regiji- utjecaj Rusije, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija i ambicije te neprepoznatljivi, ali i kontroverzni hrvatski odgovori na izazove koji su oko nas i pred nama. BiH je ipak bila centralna tema. Moj stav je bio vrlo jasan – ravnopravnost Hrvata i Srbija do Drine (volio bih da im ovo uđe u terminologiju).Zaključili smo da je razina istovjetnosti stavova vrlo visoka. No iznenadili su me primjedbom o zapanjujuće neučinkovitoj obnovi nakon potresa u Hrvatskoj.No comment”, ističe Karamarko koji je objavio jedan posti i prije dva dana.

“Dobio sam poziv i otišao na Molitveni doručak u Washington. Moram priznati da me poziv malo iznenadio. No shvatio sam ga kao dobru i lijepu poruku. Samo događanje 1. i 2. veljače me impresioniralo. Dugo nisam bio na skupu s tako puno pozitivne energije. Bezbroj susreta, upoznavanja i dobrohotnosti. Naravno, često se molilo i prizivalo Isusa. Molilo se za mir, za jednakost, za ljudskost. Bilo je i izvrsne duhovne glazbe sjajnih izvođača..

Naravno da je bilo i politike jer među inim svakako treba spomenuti dvojicu, ovim skupom, nadahnutih govornika – predsjednika SAD-a Joe Bidena i jordanskog kralja Abdullaha. Susreo sam neke poznanike iz političkog života, ali i upoznao nove, među njima i nekoliko kongresmena. Dok čekam zrakoplov, razmišljam o ova dva dana… Možda bi svijet jednom mogao postati bolji i ljepši ako čovjek čovjeku prestane biti vuk”, napisao je Karamarko.

Foto: Hina