Transfer znanja u poslovni svijet i zajednicu prepoznat je kao važan segment koji treba poticati

Transfer znanja u poslovni svijet i zajednicu prepoznat je kao važan segment koji treba poticati

-Želimo doprinijeti kvaliteti života naših sugrađana i radimo na tome kako što više našeg znanja sa Sveučilišta prenijeti u poslovni svijet i u zajednicu, kazano je na konferenciji za novinare Zaklade Sveučilišta u Rijeci gdje je predstavljen natječaj za dodjelu nagrade za transfer znanja, koji je raspisan u  suradnji s poduzećem Alarmautomatika.

Kako je kazala rektorica Snježana Prijić Samaržija transfer znanja vrlo je životan na Sveučilištu u Rijeci, a to je i jedan od njihovih strateških ciljeva.

-Ne bismo bili tu gdje jesmo da nije bilo napora Zaklade, koji su transfer znanja, a koji smo ranije nazivali transfer tehnologije, prepoznali kao važan segment koji treba poticati. U konačnici, želimo doprinijeti kvaliteti života naših sugrađana i radimo na tome kako što više našeg znanja sa Sveučilišta prenijeti u poslovni svijet i u zajednicu. Zadane petogodišnje ciljeve vezane uz transfer znanja ostvarili smo već u prvoj godini. Od 2019. godine Upravni odbor Zaklade na čelu s profesorom Zecom pokušava promovirati važnost transfera znanja u zajednicu i zato postoji i ova Nagrada, rekla je uvodno rektorica Prijić Samaržija.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade  Damir Zec kazao je kako je transfer znanja kao bitan element prepoznala Zaklada, ali i cijelo Sveučilište. – U Rijeci postoji niz poduzeća koja koriste naše, primjerice, inženjerske ekspertize, a broj tih poduzeća čini se da će rasti. Ključno nam je prenijeti znanje u realni sektor, ali i učiti istodobno od realnog sektora, osluškivati ga i razumjeti što bolje kakvi su mu kadrovi potrebni i kakva specifična znanja i vještine. Zaklada potiče te će i dalje poticati transfer znanja, koji držimo iznimno važnim, istaknuo je  Zec.

Predsjednik Uprave poduzeća Alarmautomatika Boris Popović istaknuo je kako Sveučilište shvaća da je uloga realno sektora iznimno važna. – Važno je i da veći dio realnog sektora vidi što mu Sveučilište može ponuditi. Nema dodatne vrijednosti, bez velikog znanja! Stoga, kako bi poduzetnici mogli davati svojim zaposlenicima veće osobne dohotke, ali u konačnici i uplaćivati više sredstava u Državnim proračun, ključno da razvijamo nova znanja, nove tehnologije, da razmjenjujemo znanja i ideje, stvaramo nove proizvode i usluge, naglasio je  Popović.

Ravnateljica Zaklade ravnateljica Zaklade . Bojana Ćulum Ilić.pojasnila je propozicije natječaja i način prijave: Natječaj je službeno otvoren do 14. rujna 2022. te je dostupan za online prijave na www.zaklada.uniri.hr/epp – Zakladinom sustavu za elektroničke prijave. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 10 tisuća kuna bruto.  – Svrha je ovog Natječaja prepoznavanje i nagrađivanje primjera dobre prakse – uspješnih transfera znanja Sveučilišta u rijeci u gospodarsku i širu zajednicu, naglasila je. 

Transfer znanja inače obuhvaća sve djelatnosti kojima se, koristeći znanstvene i umjetničke kompetencije Sveučilišta u Rijeci, stvara vrijednost za gospodarstvo, nevladine udruge i javnu upravu, a može uključivati poslovnu suradnju, inovacijske projekte i razvoj tehnoloških rješenja.

Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci svojim aktivnostima nastoji unaprijediti opće uvjete za transfer znanja te podržati pojedinačne inicijative izvrsnih znanstvenika, istraživačkih grupa i sastavnica Sveučilišta u Rijeci djelujući s ciljem rješavanja tri izazova: unapređivanja institucionalnih kompetencija, razvoja osobnih kompetencija te promjene stava znanstvene zajednice prema gospodarskim aktivnostima i transferu znanja.

Kako navode podršku transferu znanja provode edukacijama iz poslovnih i poduzetničkih vještina i za studente i znanstvenike prilagođenim cjeloživotnom obrazovanju. – Poslovnim savjetovanjem znanstvenika i uprava znanstvenih institucija kod pokretanja i provedbe projekata i aktivnosti transfera znanja. Provedbom strukturiranih programa razvoja novih usluga koji uključuju rad s upravom sastavnice, razvoj usluge, podršku kod integracije u poslovanje te izlaska na tržište te nadogradnjom postojećih obrazovnih programa s poduzetničkim temama radi unapređenja relevantnosti i primjenjivosti osnovnih znanja.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: uniri.hr