TRAŽE PRIGODNU LOKACIJU ZA “BORBU STOLJEĆA”: Treba li Hrvatska ponuditi pulsku Arenu Musku i Zuckerbergu?

TRAŽE PRIGODNU LOKACIJU ZA “BORBU STOLJEĆA”: Treba li  Hrvatska ponuditi pulsku Arenu Musku i Zuckerbergu?

Tehnološki milijarder Elon Musk, koji traži neko važno povijesno mjesto za borbu protiv drugog diva društvenih mreža Marka Zuckerberga, obratio se za pomoć talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni

Musk je u petak na svojoj platformi X (bivšem Twitteru) objavio da je razgovarao s Meloni i njezinim ministrom kulture Gennarom Sangiulianom. “Složili su se u vezi epske lokacije”, rekao je Musk ne navodeći o kojem je točno mjestu riječ. Oni koji nagađaju da će dva najbogatija čovjeka na svijetu poput gladijatora odmjeriti snage u Koloseumu trebali bi dvaput razmisliti

Talijanska premijerka Giorga Meloni i Elon Musk


“To se neće dogoditi u Rimu”, rekao je Sanguiliano. “Razmišljamo kako organizirati taj veliki humanitarni i povijesni događaj istovremeno vodeći računa o zaštiti lokacije”, dodao je.
Čini se da različita mišljenja postoje i u vezi s tim kamo će otići novac. Talijanski ministar kulture je rekao da će se “golemi iznosi, milijuni eura donirati dvjema talijanskim dječjim bolnicama”, a Musk je objavio da “sav novac ide ratnim veteranima”.

Senzacija je počela kada je Musk 20. lipnja napisao da je “spreman za borbu u kavezu” sa Zuckerbergom, koji trenira džiju džicu. Dan poslije 39-godišnji Zuckerberg, koji je na svojoj društvenoj mreži Instagram objavljivao fotografije s mečeva u kojima je pobijedio, zatražio je Muska (51) da mu samo “pošalje lokaciju”.

Mark Zuckerberg

Sada kada je propao rimski Koloseum, možda bi i Hrvatska trebala razmišljati o toem da se uključi u organizaciju “borbe stoljeća”. Bi li bilo bogohulno da im Hrvatska ponudu pulsku Arenu koja po svomu odgovara onome što oni traže.

Amfiteatar u Puli ili pulska Arena (u narodu poznata i kao Divić-grad) najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Pulski se amfiteatar stavlja uz bok Koloseju u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu.

Foto: Hina