Treba li se Penava zabrinuti: HDZ preko Anušića suzbija utjecaj Domovinskog pokreta u Slavoniji

Treba li se Penava zabrinuti: HDZ preko Anušića suzbija utjecaj Domovinskog pokreta u Slavoniji

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je u ponedjeljak da mu je iznimna čast što je predložen za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade te da je spreman dati sve od sebe kako bi očuvali, dodatno osnažili i osuvremenili Hrvatsku vojsku i sve njene sastavnice.

U izjavi medijima Anušić se zahvalio na potpori stranačkim kolegama i koalicijiskim partnerima, ali prije svega predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji mu je ukazao povjerenje.

Nastavljamo izvrsnu suradnju koju smo ostvarili u proteklim godinama, radeći na ključnim temama za boljitak Hrvatske i hrvatskog naroda te Slavonije, kao i u okviru pobjedničkog tima “Odvažno za Hrvatsku” iz razdoblja unutarstranačkih izbora, kazao je, javlja N1.

Istaknuo je da je resor Ministarstva obrane iznimno važan za Hrvatsku i da je u potpunosti spreman dati sve od sebe kako bi očuvali te dodatno osnažili i osuvremenili Hrvatsku vojsku i sve njene sastavnice.

Smatra da mu višegodišnje iskustvo u politici, koje ima kao načelnik općine Antunovac, saborski zastupnik i župan Osječko-baranjske županije te kao dragovoljac Domovinskog rata daje referencu, s kojom se nada da će ovu časnu dužnost moći obnašati odgovorno.

Raduje me što će priliku na mjestu župana dobiti moj dosadašnji zamjenik Mato Lukić, kojem želim puno uspjeha u vođenju Osječko-baranjske županije. Nadam se da ću ovu priliku iskoristiti, i da ću napraviti sve što je u mojoj moći za Hrvatsku vojsku, hrvatsku državu i hrvatski narod, istaknuo je Anušić.

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk našalio se da će, obzirom da Anušić postaje i potpredsjednik Vlade, Uži kabinet postati “malo širi kabinet”.

“Vidim dio unutarstranačkog peglanja, postavljanja unutarstranačke ravnoteže. S obzirom da je Anušić znao iskazivati drugačije stavove od premijera, povući ću se pola koraka unazad što se tiče odnosa prema vrhovnom zapovjedniku i bespogovornog slušanja predsjednika Vlade. Sad imamo šest potpredsjednika Vlade, možda da razmisli da poveća broj na osam. Morat će proširiti Uži kabinet, sad će to bit malo širi kabinet”, rekao je SDP-ovac o izboru novog ministra.

Sandru Benčić (Možemo!) imenovanje Anušića nije iznenadilo.

“Nije iznenađenje. Samom činjenicom da je iz Slavonije to se očekivalo. A Plenkoviću je bolje unutarnje neprijatelje bolje držati bliže sebi. Na ovaj način je pacificirao Anušića. Sigurno će, kad dođu izbori, biti manje manje otpora kad je član Vlade, nego kad je bio župan”, rekla je Benčić.

Što se tiče odnosa novog ministra s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Benčić je rekla da ju nije briga za osobni odnos. “Želim da surađuju.”

HDZ-ov koalicijski partner HSLS kaže da će podržati Anušića za novog ministra obrane, a predsjednik te stranke Dario Hrebak dodaje i da je to dobar politički potez uoči parlamentarnih izbora.

“Smatramo da Anušić ima sve političke predispozicije da to doista bude i da osim dobrog i uspješnog župana bude i uspješan ministar. Mislim da je s ste strane, s obzirom da je imao važnu ulogu u Domovinskom ratu, pokazao se kao uspješan župan, nema zapreke da će biti jednako tako uspješan ministar”, rekao je.

“No ovo donosi i jednu određenu političku prednost, mislim da je to dobar potez Andreja Plenkovića, na taj način pokazuje zajedništvo u HDZ-u, a s druge strane mislim da najviše razloga za brigu ima gospodin Ivan Penava koji očito neće biti baš oduševljen jer neće mu na izborima Anušić biti lak protivnik. Mislim da će to biti veliki okršaj Anušića i Penave i da je to u biti najbolji politički potez Andreja Plenkovića. Preko Anušića može neutralizirati Ivana Penavu i Domovinski pokret.”

Foto: Hina