TRGOVANJE DJECOM: Ovo su Hrvati uhićeni u Zambiji

TRGOVANJE DJECOM: Ovo su Hrvati uhićeni u Zambiji

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima zatražilo je u utorak pred sudom u Zambiji da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode, o čemu će sud odlučivati u četvrtak, potvrdio je MVEP. U međuvremenu, zambijski portal Mwebantu objavio je fotografije osumnjičenih.

Četiri hrvatska para uhićena su i pritvorena početkom prosinca zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Među uhićenima su 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona Kraljević (36). Dalija Pintarić je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević.

Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no rasprava je odgođena i zakazano je novo ročište za četvrtak, javlja Tportal.

“Saznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Ministar je rekao da im je pročitana optužnica i da su se izjasnili da nisu krivi. “Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode”, dodao je ministar.

Zambijski sud odlučivat će o tom zahtjevu za dva dana.

Državno odvjetništvo protivi se puštanju i tome da se brane sa slobode, smatrajući da postoji visoki rizik od njihova bijega. No, branitelj je svejedno ponovno tražio puštanje na slobodu uz jamčevinu. Odluka će se donijeti u četvrtak.

Grlić Radman je rekao da su hrvatski državljanioptuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati” i da im se nastavlja pružati konzularna zaštita.

MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum”, rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Foto: Mwebantu /Facebook