TRGOVINA DJECOM: Zambijske vlasti tvrde da su Hrvati su na osnovu krivotvorenih dokumenata pokušali posvojiti djecu iz Konga, a ravnatelj sirotišta je u bijegu

TRGOVINA DJECOM: Zambijske vlasti tvrde da su Hrvati su na osnovu krivotvorenih dokumenata pokušali posvojiti djecu iz Konga, a ravnatelj sirotišta je u bijegu

U utorak je održana sjednica UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, na kojoj se spominjao i slučaj osmero hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Zambiji pod optužbama za trgovanje ljudima, odnosno djecom koju su htjeli posvojiti iz DR Konga.

Na sjednici su predstavniku Zambije postavljena i neka pitanja u vezi tog slučaja.

Što je utvrdila istraga?

Španjolski predstavnik Juan Pablo Alban Alencastro rekao je sljedeće: “Osvrćući se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, stručnjak Povjerenstva rekao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog posvojenja.”

“Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere poduzela Zambija kako bi osigurala da posvojenja, osobito međunarodna posvojenja, ne budu rezultat prisilnog nestanka?” pitao je Španjolac zambijsku delegaciju.

“DR Kongo kaže da je dokumentacija o posvajanju lažna”

Odgovorio im je Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva. Rekao je da je osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom.

“Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito pritvaranje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna.

Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi”, naveo je Matembom, a prenosi Index.

Hrvatski zatvorenici imaju poseban tretman

Naglasio je da zatvorska pravila omogućuju zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima.

“Nakon prijema osobe u zatvor Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacije ili sastanke s osobama.

Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahtjeve stranaca obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima”, rekao je zambijski predstavnik.

Iduće ročište tek u svibnju?

Podsjetimo, Hrvati koji su uhićeni u Zambiji pod sumnjom na trgovinu djecom i dalje čekaju ročište, koje bi prema posljednjim najavama moglo biti tek u svibnju. Uhićena osmorka brani se sa slobode, a slučaj je u međuvremenu prebačen s Općinskog na Visoki sud. Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić za Dnevnik Nove TV rekla je kako je to dobar pokazatelj.

“Ono što znamo jest da će se suđenje preseliti na viši sud. Mi to ocjenjujemo kao jedan dobar pokazatelj da se cijeli postupak shvaća kao osjetljiv i važan postupak u kojem se treba uzeti u obzir sva silina pravnih pitanja. Vjerujem da će u konačnici sam postupak povoljno završiti za naše građane”, zaključila je Metelko-Zgombić.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je prije par tjedana rekao kako nema novih informacija u slučaju uhićenih Hrvata. “Nemamo ništa novoga. Naše veleposlanstvo je u stalnom kontaktu i stalno prati. Čekamo novo ročište”, kazao je Grlić Radman. Hrvati se brane sa slobode nakon što su ispunili sve tražene uvjete, uključujući i regulaciju boravišta.

Podsjetimo, u zambijske vlasti su podignule optužnicu protiv  gitarista Hladnog piva Zorana Subošića (52), zaposlenice Ustavnog suda Azre Imamović Subošić (41), doktora veterine Ladislava Peršića (42), vlasnice obrta za njegu pasa Aleksandre Peršić (40), snimatelja i vijećnika stranke Možemo  Noaha Kraljevića (45), oružarke u HNK Zagreb Ivone Kraljević (36), elektrotehničara Damira Magiću (44) i profesorice kemije Nadice Magić (45), pišu lokalni zambijski i strani mediji.