Troskot ne odustaje: Plenkovićeva nervozna reakcija dodatno mi je pobudila sumnju da je nešto razgovarao s Macronom

Troskot ne odustaje: Plenkovićeva nervozna reakcija dodatno mi je pobudila sumnju da je nešto razgovarao s Macronom

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aktualni sat u Saboru i raspravu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, a osvrnuo se i na posjet Milorada Dodika.

U okviru današnjih uhićenja i velike policijske akcije, Troskot je poručio da je nužna reforma hrvatskog pravosuđa.

“Opasnost je da ćemo možda plaćati penale Ivi Sanaderu i osobama koje su već u procesima s obzirom na to da bi im ti procesi mogli biti ujedno i kazne. Kao osoba koja želi graditi ovo društvo, bilo bi bitno da se fokusiramo na taj segment društva i jednom riješimo to. Mislim da je to ključ jer nam je krajnje vrijeme da se toga prihvatimo”, kazao je.

Na aktualnom satu u Saboru predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pitao je o kupnji francuskih aviona, javlja N1.

“Kada smo pregovarali za određena sredstva iz EU, pitao sam ga je li on dao uvjetovane prihvate za kupnju francuskih aviona koji su prethodili bruxellesovoj financijskoj pomoći Hrvatskoj. Plenković je mogao reći ne, nisam razgovarao s Macronom, ali njegova reakcija mi je probudila dodatnu sumnju da je stvarno do nekih razgovora došlo”, rekao je te dodao:

“Mi smo htjeli demistificirati kulturu tajnosti koja općenito vlada u našem društvu, pogotovo u ovakvim slučajevima gdje se troši jako puno novca na kupnju aviona. Pitanje je bilo jasno, elaborirano mu je da on i njegova stranka imaju problem s transparentnošću. Nikad nismo dobili njegov putni nalog u Finsku i to je zatraženo od Povjerenstva za sukob interesa, institucija osnovana na zakonu koji on ne poštuje. Njegova reakcija upućuje da je pitanje pogodilo u žicu.”

Plenković je na njegov upit odgovorio da Most vodi “kavansku politiku”, a Troskot ističe da ta reakcija bila izuzetno nervozna.

“Kad pogledate analizu svih pitanja oporbenih stranaka, zajednički nazivnik je korupcija i možda su i današnje afere uzrok Plenkovićeve nervoze.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda koji je odlučio da su sve mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donosio u vrijeme epidemije u skladu s Ustavom, osim one o zabrani rada trgovina nedjeljom.

“Očito da Ustavnom sudu nije bitna javna rasprava, a nama jest. Vladi smo postali upita da nam se očituju o radu Stožera jer je to jedno parapolitičke tijelo koje donosi političke odluke za koje nema politički legitimitet”, naveo je.

Troskot je komentirao i dolazak Milorada Dodika u Zagreb.

“Stav kluba Mosta je da treba provoditi kontinuiranu politiku prema BiH i bez obzira na dolazak Dodika, jedini cilj i naše politike i politike vlade jest interes hr naroda u BiH i da im se zajamče jednaka prava. Podržavamo dijalog, prijeko potrebno je razgovarati i s Dodikom i Izetbegovićem kako bi se počela rješavati otvorena pitanja. Ne bi podržali razgovor s Komšićem koji je persona non grata koja nije odabrana od strane Hrvata u BiH i nema politički legitimitet”, kazao je Troskot.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments