Troskot žestoko po Bandiću: Nitko nam nije rekao da će Zagreb postati Venecija i da će Trnje postati središte vaterpola

Troskot žestoko po Bandiću: Nitko nam nije rekao da će Zagreb postati Venecija i da će Trnje postati središte vaterpola

Zvonimir Troskot, saborski zastupnik Mosta, gostovao je u Novom danu gdje je komentirao situaciju u Zagrebu nakon potresa i poplava, Nacionalni stožer, novi sastav Sabora i druge aktualne teme. Između ostalog je rekao da nitko nije rekao da će Zagreb postati Venecija i da će Trnje postati središte vaterpola.

Kao najveće probleme u slučaju Zagreba Zvonimir Troskot je istaknuo dug koji grad neće moći vratiti, a istovremeno neće osigurati proširenje vodoopskrbne mreže.

“Reperkusija 2023. će biti da nećemo imati vodoopskrbnu mrežu i postavit će se pitanje gdje je nestalo skoro dvije milijarde kuna namijenjene izgradnji te mreže. 2007. nije bilo rečeno da će Zagreb postati Venecija i da će Trnje, kvart poznat po malom nogometu, postati vaterpolo središte i da ćemo gledati polufinale vaterpolo kupa između Trnja i dubrovačkog Juga. Vidi se odgovornost gradonačelnika i njegovih savjetnika jer obveznica dolazi na naplatu 2023., a mi nemamo ni mrežu ni novce”, rekao je Troskot.

Smatra da, “ako ćemo slijediti analogiju gradonačelnika”, čekaju nas skakavci i komarci. Istaknuo je i odgovornost države jer u strategiji do 2030. “pod stavkom nacionalne sigurnosti potres nikad nije bio uzet u obzir”. Što se tiče prijedloga Zakona o obnovi Zagreba, rekao je da će se izjasniti o njemu u Saboru i da će imati svoje prijedloge. Ističe kako je trebalo osnovati seizmološki institut na nacionalnoj razini jer potresi prijete ovom području, a posebno je u opasnosti Dalmacija koja je puna starih, kamenih kuća, no važno je, kaže, zaštititi i institucije poput bolnica, vatrogasnih domova, škola… Smatra da model 60-20-20 nije moguć jer je Zagreb zadužen i on te novce nema.

Komentirajući intervju predsjednika Zorana Milanovića koji je u nedjelju u Točki na tjedan Nacionalni stožer za civilnu zaštitu nazvao paratijelom i da bi za odluke trebala dvotrećinska podrška Sabora, Troskot je rekao da se Most ne slaže s Vladom koja je odgovorila da odluke nisu ni politički ni pravno dvojbene:

“Politički aspket je bio vidljiv za vrijeme kampanje gdje su osobe iz Stožera bile vodeće figure na listama HDZ-a. Ili su trebali maknuti i posvetiti se politici ili ostati i odmaknuti se od politike. Ovako su poene dobivali kroz Stožer. Slažemo se da bi Sabor trebao preuzeti, da nas se bar pita za mišljenje, Nacionalni stožer je preuzeo određene odluke Vlade. Postoje određene anomalije u ponašanju Nacionalnog stožera čak i po pitanju struke – sjetite se kad je g. Beroš govorio pred kraj kampanje da je virus oslabio, dignuo je znanstvenu struku na noge i g. Đikić mu je rekao da to znanost nikad nije izgovorila. Treba uvesti nadzor u to tijelo i ne dozvoliti da donose političke odluke.”

Također, smatra da se mjere mijenjaju kako paše vladajućoj strukturi i da postoje dvostruka mjerila za samoizolaciju: “Dvostruka mjerila se vide u javnosti i onda imate slučaj Srbije i ako se ne ponašate sukladno onome što govorite, dobijete prosvjede. Narod se sigurno ne slaže, a ne slažemo se ni mi.”

Komentirajući eventualni dolazak predstavnika SDSS-a na proslavu Oluje u Knin, Troskot je rekao da bi dugoročno gledano bilo jako dobro za odnose Hrvatske i Srbije da netko dođe na proslavu, no ne vidi scenarij u kojem bi to moglo proći “bezbolno”. Smatra da se u kampanji zahuktavalo odnose Hrvatske i Srbije na čemu su se “kupili” politički poeni dok je “narodu dosta jer je gladan i kopa po smeću”.

Na koncu su se dotaknuli djelovanja oporbe u Saboru. “Mislim da se može ostvariti suradnja s oporbom, pogotovo na određenim projektima. Rukavicu je prva bacila gđa Selak Raspudić kad je zaželjela sreću stranci koja se s nama borila za glasove i onoj koja je dijametralno suprotna od naše. Mi smo za svaki zakon koji je na dobrobit hrvatskih građana.”

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments