Trpimir Goluža o Tomaševićevom tankeru na Bandićev pogon: Zašto se toliko oslanja na stare kadrove?

Trpimir Goluža o Tomaševićevom tankeru na Bandićev pogon: Zašto se toliko oslanja na stare kadrove?

Doktor Trpimir Goluža, Mostov zastupnik u Zagrebu, kritizirao je rad gradonačelnika Tomaševića i njegovih najbližih suradnika.

„Preuzimanje kompleksnog i velikog sustava Grada Zagreba je kao da zasjednete za kormilo velikog tankera koji ima potrgane komande. Mi pritišćemo gumbe koji ne rade i doslovno se svaki dan moramo spustiti u strojarnicu da bismo kvarove popravljali u hodu.“, jadikovala je na Novu godinu zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec.Po narodski, reklo bi se da su možemoisti osvojili tanker koji je u teškoj banani i kojem je potreban ozbiljan remont. U svakom pogledu, a poglavito ljudskom, kadrovskom, stručnom.

Nakon punih devet mjeseci od preuzimanja kormila velikog tankera, razvidno je što je nova posada pod komandom kapetana Tomislava Tomaševića i njegove prve časnice Danijele Dolenec napravila kako bi „gumbi koje pritišću“ profunkcionirali te se polako i postepeno promijenio smjer plovidbe velikog tankera.Bez ikakve ozbiljnije analize i operativnog promišljanja, brže bolje, napravili su novu organizacijsku strukturu gradske uprave kojom je broj gradskih ureda smanjen s 27 na 16. I to je bilo sve, gumbe nisu dirali!Tomašević i Dolenčeva i dalje kormilare tankerom pritišćući iste, pokvarene gumbe. Doduše sada ne njih 27 već samo 16.

Gradskim uredima i dalje se upravlja istim „gumbima“, koje predstavljaju pročelnici Ureda i njihovi zamjenici instalirani i baždareni još po Bandićevoj inženjerskoj zamisli. Možda i zato još uvijek nema naznake bitne promjene smjera plovidbe tankera?Novi gumb je tek pročelnica Ureda gradonačelnika, svi ostali su prekaljeni i dokazani Bandićevi gumbi samo s dodanim im prefiksom v.d.Aktualni najbliži i najvažniji Tomaševićevi suradnici u izvršnoj vlasti, njemu su omraženi likovi kojima je tijekom svog oporbenog mandata i u predizbornoj kampanji doslovno nacrtao metu na čelu i najavio njihovu eliminaciju. Je li razlog njihova opstanka to što su kao mete bili pogrešno odabrani ili je Tomašević prijetio praznom puškom iz koje ne može opaliti?

Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanjem, zrcalo je krajnje nesposobnosti i nekompetentnosti aktualne gradske vlasti. Taj strateški važan Ured, koji upravlja milijardama kuna vrijednom imovinom Grada Zagreba, u Tomaševićevih devet mjeseci gradonačelništva promijenio je čak tri v.d. pročelnika Ureda, a još uvijek nije raspisan natječaj za pročelnika s punim ovlastima. Prošli natječaj, provođen puna 4 mjeseca bez obrazloženja je poništen.

O sposobnosti nove zagrebačke vlasti najbolje govore podaci o broju raspisanih natječaja za zakup poslovnih prostora, prihodima od zakupa i prodaje gradske imovine te broju izdanih građevinskih dozvola za objekte javne namjene, poglavito dječjih vrtića, koje se navodno namjerava izgraditi ove godine. Poražavajuće i zabrinjavajuće!Kuda plovi Tomin tanker na Bandićev pogon?Čuju li na tankeru zvono za uzbunu ili i dalje bezbrižno uz taktove „Bliže, o Bože moj!“ smišljaju nova spasonosna rješenja? Bilo kako bilo, vremena imaju sve manje.

Foto: Hina