Tuđmanov obavještajac tvrdi: Mate Granić, Hrvoje Šarinić, Andrija Hebrang i Franjo Gregurić su željeli srušiti Tuđmana. Nobilo je tražio plaćanje “na crno”

Tuđmanov obavještajac  tvrdi: Mate Granić, Hrvoje Šarinić, Andrija Hebrang i Franjo Gregurić su željeli srušiti Tuđmana.  Nobilo je tražio plaćanje “na crno”

Laž do laži. Bljuvotine. Prezirem ga. Klevete, dezinformacije, zavjereničke gluposti. On je rušio Tuđmana – samo je dio reakcija osoba koje je u velikom intervjuu za Nedjeljni Jutarnji prozvao bivši pomoćnik ministra obrane, načelnik Uprave SIS-a i savjetnik predsjednika Tuđmana Markica Rebić.

U prvom intervjuu nakon 30 godina Rebić je javno prozvao Matu Granića, Hrvoja Šarinića, Andriju Hebranga i Franju Gregurića da su željeli srušiti Tuđmana i preuzeti vlast.

“Nisam iznenađen klevetničkim tvrdnjama Markice Rebićas obzirom na to da smo oduvijek bili na suprotnim političkim stranama. Rebić je od ranih 90-ih godina bio žestoki protivnik predsjednika Tuđmana i HDZ-a. Na prvim demokratskim izborima bio je tajnik Koalicije narodnog sporazuma kojoj je na čelu bila Savka Dabčević Kučar. Nakon što je izgubio na izborima, preobukao je kaput i ušao u HDZ, a uvijek je bio protiv Tuđmana i HDZ-a”, tvrdi Andrija Hebrang, koji je Rebiću bio nadređen 1998. godine kao ministar obrane, javlja Jutarnji list.

Ozvučen ured

“Laž do laži”, tvrdi Ivan Zvonimir Čičak, nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, u čije su prostorije pripadnici SIS-a u sklopu operacije Kameleon provalili 1998. Rebić tvrdi zbog dojave da HHO istražuje ratne zločine Hrvatske vojske te zbog izvještaja da je Čičak na sastanku s Georgeom Sorosem prihvatio da HHO radi na destabilizaciji vlasti.

“Vrata im je otvorio Franjo Toth i još jedna osoba koja je kod nas radila. Nisu oni ušli u naše prostorije zbog mene, nego su lovili ruskog špijuna koji je bio u HHO-u. To mi je rekao bivši šef SIS-a Žarko Peša. Sa Sorosem sam se sto puta sastao, ali nikada nisam pisao izvještaje o tome. Sve su to zavjereničke gluposti Markice Rebića”, ističe Ivan Zvonimir Čičak.

Franjo Gregurić

Na pitanje je li ikada o tome razgovarao s Rebićem, odgovara: “Nikad u životu jer ga prezirem”. Prema njegovim riječima potpuno su sulude Rebićeve tvrdnje da su Gregurić, Hebrang i Granić rušili Tuđmana. “To je lakrdija i bolesno, a tvrditi da je Mate Granić nekakav zavjerenik je suludo. Oni su Tuđmana cijenili”, tvrdi Čičak.

Andrija Hebrang tvrdi kako nikad nije postojao plan rušenja Tuđmana s njegove strane. “Markica Rebić činio je sve da sruši Tuđmana. On i Ivić Pašalić vodili su osovinu prisluškivanja predsjednika Tuđmana. Njegov ured bio je konstantno ozvučen kako bi znali sve njegove poteze unaprijed. Tuđman je od njih bio ucijenjen”, tvrdi Hebrang.

Prema njegovim riječima, od trenutka kada je došao za ministra obrane, Markica Rebić i SIS su ga opstruirali, a najveći je sukob bio oko generala Vladimira Zagorca koji mu je odbio dati račune RH Alana kojem je bio na čelu.

“Markica Rebić uvijek je štitio Zagorčev kriminal.” Hebrang je od predsjednika Tuđmana tražio da iz MORH-a odu petorica njegovih pomoćnika, među kojima su Zagorac i Rebić. “Tuđman je to prvo prihvatio, ali se nakon sastanka sa Zagorcem predomislio, a ja sam odmah podnio ostavku”, otkriva Hebrang.

Josip Perković i Anto Nobilo

Prema njegovim riječima, Rebić je za intervju motiviran činjenicom da istina polako izlazi na vidjelo, da se otvaraju arhivi i da je jasno tko je sve prisluškivao Tuđmana. Kako bi preduhitrili objavu istine, svi oni koji su pleli mrežu oko Tuđmana nagovorili su Rebića na ovaj potez.

Plaćanje na crno

Rebić je prozvao i odvjetnika Antu Nobila. “Sve je izlagao. Potpuno je suluda tvrdnja da bih ja od ministra Šuška tražio da mi država na crno plati 45.000 njemačkih maraka kao branitelju Tihomira Blaškića, kao i tvrdnja da sam bio suradnik Josipa Perkovića na obrani Dinka Šakića. Ja s tim nisam imao veze.”

Nobilo tvrdi kako je Rebićeva taktika da iznese djelomičnu istinu i na to nalijepi potpunu neistinu. “Točno je da mi je SIS davao karte, brifirao me o zapovjednom kadru i davao mi druge podatke. Ali to je trajalo samo dva mjeseca. Kasnije su me samo manipulirali i dezinformirali. “Njihova je jedina ideja bila da predaju Blaškića Haagu”, tvrdi Nobilo.

“I prije nego što sam imenovan za ministra obrane, Gojko Šušak me upozorio na Rebića i bio je upravu. SIS nije funkcionirao i stalno su me opstruirali. Primjerice, trebao sam se sastati s vojnim atašeom Njemačke i od Rebića sam tražio podatke o njemu. On mi je odgovorio da SIS ne vodi evidenciju o stranim vojnim atašeima. Kad sam pak od njega tražio popis stranih državljana koji ulaze u zgradu MORH-a, odgovorio mi je da zgrada ima šest ulaza i da SIS ne može pratiti tko ulazi u zgradu te da o tome nemaju podataka”, iznosi Andrija Hebrang primjere Rebićeve nesuradnje s njim kao ministrom.

Posebno ističe upozorenje tadašnjeg načelnika Glavnog stožera generala Pavla Miljavca. “Ubrzo nakon mog dolaska pozvao me na hodnik i rekao mi da sam u neprijateljskom okruženju i da u zgradi MORH-a ne uzimam niti jedan zalogaj hrane ili gutljaj pića. Bio sam jedini ministar koji je u svom mandatu dnevno glodao tri jabuke i pio vodu iz bočice koje sam donosio od kuće”, opisuje atmosferu u ministarstvu Hebrang.

Do kulminacije sukoba s Rebićem je, kaže, došlo kada je od Tuđmana zatražio da ga smijeni s mjesta pomoćnika.