Turudić preuzeo dužnost: S Milanovićem nemam odnos i neće ga ni biti

Turudić  preuzeo dužnost: S Milanovićem nemam odnos i neće ga ni biti

Obavljena je primopredaja dužnosti između dosadašnje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i novoimenovanog Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, objavio je DORH.

Na početku je Turdić pozdravio novinare i rekao kako se nada dobroj suradnji, ali da “ona ne znači da ću vam ja odavati tajne”. Spomenuo je i “početak divnog prijateljstva”. 

U zgradu DORH-a je došao, kaže, nešto prije osam sati. Uredno je izvršena primopredaja dužnosti, a nakon toga je održao kolegij i razgovarao s kolegama. “Mislim da će to sve dobro funkcionirati”, kaže. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Iskusni novinar, koji godinama izvještava iz Cannesa, stišava euforiju: Ovo je prava istina o nagradi koju je dobio Nebojša Slijepčević

“Sutra ću se sastati s USKOK-om. Cijeli USKOK će doći u zgradu DORH-a gdje ćemo imati kratak, ali važan sastanak. Nakon toga ću obići sva ŽDO i ODO u RH. Glavni državni odvjetnik ništa ne može napraviti bez suradnje s vlašću, posebno s Ministrom pravosuđa. NAstojat ću se već ovaj tjedan naći s Habijanom.”

“Nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, DORH-u i ZKP, to su glavni alati DORH-a. Očujem pomoć svih mjerodavnih, nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju”, rekao je Turudić na pressici.

Zahvalio je Zlati Hrvoj-Šipek.

“Naravno da ću donijeti novi raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u, tako i u USKOK-u i drugim DO-ima. Prerano je o tome govoriti”, kaže. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Turudić je rekao kako očekuje pomoć Ministarstva pravosuđa.

Najavio je da će vrlo brzo imenovati v.d. ravnatelja USKOK-a. “Morate mi dati neko vrijeme, ne očekujete valjda da ću sutra raspisati natječaj bez da upoznam ljude.”

“Mislim da ću sutra objaviti ime v.d.-a”, kaže Turudić.

Turudić kaže kako ga je “baš briga” ako čuje da se neki sudac našao s nekim Mamićem.

“Vi insinuirate da sam ja počinio kazneno djelo? Pitate me za nešto od prije devet godina”, kaže. 

“Nije bilo ljudi koji imaju uvjete”, kaže i objašnjava kako se uvjeti moraju smanjiti pa će biti zainteresiranih za čelno mjesto u USKOK-u.

Turudić kaže i da bi se USKOK trebao baviti puno manjim brojem predmeta, a da mnogo stvari mogu raditi niža državna odvjetništva. 

“Pisat ću, tražiti, govoriti, nemam druge alate osim toga da tražim Vladu, Ministarstvo pravosuđa”, kaže na pitanje o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta u DORH-u. 

Što se tiče slučaja Rimac, kaže kako postoji procedura koja propisuje kako se izuzima glavni državni odvjetnik.

“Ne”, kaže na pitanje hoće li se nešto promijeniti u njegovom odnosu s čelnicima države. 

S predsjednikom RH nema odnos i ne treba ga ni biti, kaže. 

Što se tiče premijera, Turudić kaže kako je donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za glavnog državnog odvjetnika. “Takve se odluke ne donose da bi se isplatile”, kaže na daljnja pitanja. 

Mladen Bajić ostaje u DORH-u, rekao je Turudić. Radi kao savjetnik, nastavio je i dodao kako radi na predmetima vezanima za Ukrajinu i BiH. 

“Isuse”, kaže Turudić na pitanje zašto funkcija na kojoj je Bajić bio nije popunjena. “Ima sedam nepopunjenih mjesta u DORH-u, neke su kolegice navele odlazak u mirovinu. Moj je posao da se ta mjesta popune”, kaže. Odlučio je tko će mu biti prvi zamjenik, ali nije htio otkriti ime, kaže da će se znati ovih dana. 

“Ništa mi nije teško, nikakav pritisak ne osjećam. Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski. Došao sam raditi svoj posao, da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja danas zatekao”, kaže.

Na pitanja o osiguranju, uzvraća protupitanjem: Zašto o tome niste pitali prethodnog državnog odvjetnika koji je imao bitno veće osiguranje?

Novi glavni državni odvjetnik kaže kako je naslutio da su kandidati vrlo često čekali na mig da se jave na neko mjesto. “Migova više neće biti. Svi koji su zainteresirani neka se jave na neko mjesto, ne treba prethodno odobrenje, ako ga je prije bilo”, kaže.

Što se tiče plaća u državnim odvjetništvima, Turudić kaže kako su neke plaće dobro te da je dobro da su se povećale plaće u nižim državnim odvjetništvima, ali da je premali razmak između najniže i najviše plaće u sustavu. Naveo je primjer sudova te rekao da se nada da nije takav slučaj u državnom odvjetnišvu. “Najniža plaća je bitno povećana, ali nije povećana na najvišim instancama”, kaže.

Otvorenost prema javnosti

“Trudit ću se da DORH bude otvoreniji javnosti nego što je bio do sada, a dokaz tome je ova pressica”, rekao je Turudić.

“Mislite da ću odavati izvide? Pa neću”, kaže Turudić na pitanja o tome hoće li informirati javnost. 

Turudić je govorio i o suradnji s EPPO-om.

“Oni će u meni imati lojalnog suradnika. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu”, rekao je na pitanja o suradnji s EPPO-om. 

“Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor, stolce, to su bile teškoće. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. To je bitna razlika od ovoga kako bi to predstavljate”, kaže.

Nije htio odgovarati ni na pitanja o slučaju Geodetskog fakulteta. “Lijepo je što vi imate te podatke, ja sam danas prvi dan na poslu”, rekao je. 

Hoće li Plenkovićeva vlada imati kakve popuste? “Neće.”

“Ako bude sumnje, onda ćemo postupati. Tko zna hoće li biti sumnje i hoćemo li postupati”, kaže.

Turudića su pitali i treba li preispitati diplome iz Travnika. “Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti”, kaže Turudić na pitanja o diplomi ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji je studij završio u Travniku u BiH.

To nije volja glavnog državnog odvjetnika, to se radi po službenoj dužnosti, ponovio je.

Turudić je podsjetio da je otpužnica u slučaju Agrokor već dva puta povučena. “To je prioritet kojem ću snažno prionuti. Ja tu mogu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar ŽDO-a. Zašto bih se izuzeo iz toga da ocijenim je li vještačenje provedeno pravilno. Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016. prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke, govorim to s porugom. Tu je JAnaf, ali taj je predmet toliko duboko u postupku. Treći predmet je Agrokok”, naveo je.

Mora se najprije vidjeti tko je naložio vještačenje i tko je našao vještaka, kaže Turudić na pitanja novinara.

“Ja sam od danas na dužnosti i od danas radim svoj posao. Možete me pitati za ono što će biti u budućnosti”, kaže Turudić. Na pitanja o predmetu Mamić nije htio odgovarati, kaže da neće odgovarati na pitanja o pojedinim predmetima nego o budućem radu DORH-a. 

Na pitanje hoće li se izuzimati iz takvih predmeta, kaže: “Ma dajte molim vas.”

Novi glavni državni odvjetnik kaže kako mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije. 

“Snažno se zalažem za osnivanje Visokog DORH-a”, kaže. 

Foto: Hina