U Africi uhićen gitarist Hladnog piva: Htio posvojiti dijete, a tamošnje vlasti sumnjaju da je riječ o trgovini ljudima

U Africi uhićen gitarist Hladnog piva: Htio posvojiti dijete, a tamošnje vlasti sumnjaju da je riječ o trgovini ljudima

Zambijska policija uhitila je 7. prosinca četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga, doznaje Jutarnji list.

Osmero Hrvata, potvrđeno nam je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, još uvijek se nalaze u pritvoru, već 16. dan.

Uhićeni su 44-godišnji D. M. i njegova 45-godišnja supruga N.M., njegova supruga A. I. M., zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar L. P. sa suprugom, te poznati aktivist za ljudska prava N. K. i njegova supruga. Međ uhićenima je i gitarist Hladnog piva Zoran Subošić.

Prijatelji šokirani

Prijatelji uhićenog gitariste neslužbeno nam kažu kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko tjedana otišli po njega. Vijest da su uhićeni ih je šokirala, javlja Jutarnji list.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhitili četiri para hrvatskog podrijetla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani. Zato u suradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o posvojenju.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Policija je dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca s četvero djece kongoanskog podrijetla rezerviralo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene. Dan poslije, 7. prosinca u 12 sati imigracijski službenici u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i uhitili četiri para hrvatskog podrijetla, zajedno s djecom. Osumnjičenici su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb.

“Preliminarna istraga pokazuje da dokumenti u vezi s posvajanjem četvero djece za koje se vjeruje da su izdani od strane kongoanskih vlasti nisu autentični, te je u tu svrhu angažiran ured generalnog konzulata Konga. Provodi se istraga”, rekao je za zambijske medije policijski zapovjednik Mweemba.

Još u pritvoru

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu kako su Hrvati još uvijek u pritvoru, da se provodi istraga, te da još uvijek ni za što nisu optuženi.

Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o posvojenju.

– Izvidi su u tijeku i očekuju se odluke zambijskih vlasti. Provjerava se legalnost postupka posvojenja – potvrđuju nam u hrvatskom MVEP-u.

Hrvati pritvoreni u Zambiji su dobro, dodaju. Drugi put ih je danas posjetio djelatnik konzularnog ureda nadležnost veleposlanstva u Pretoriji. Hrvatsko veleposlanstvo im je na raspolaganju i pruža im svu potrebnu konzularnu pomoć, a hrvatski službenik razgovarao je i sa zambijskim vlastima.

Hrvatska je od 2014. potpisnica haške Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, kao i Zambija, a u njoj se definira i međudržavno posvojenje.

Na slici: Zoran Subošić prvi s lijeva

Foto: Hina