U Čakovcu umrla žena koja se dan ranije cijepila: Evo kako je to objasnio ministar Vili Beroš

U Čakovcu umrla žena koja se dan ranije cijepila: Evo kako je to objasnio ministar Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš je otkrio kako je korisnica Doma u Čakovcu umrla dan nakon cijepljenja.

Beroš je izvijestio da je stigao nalaz s patologije jedne žene stare 82 godine, korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je 27. 12. cijepljena, a preminula idući dan zbog srčanog zatajenja, javlja Jutarnji list.

– Nakon cijepljenja, gospođa je bila urednog stanja, a idući dan je epidemiolog provjerio stanje koje je bilo opet uredno, a oko 17 sati dan nakon cijepljenja se pogoršalo njezino kliničko stanje. Pozvana je hitna pomoć ali preminula je. Bris na covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila. Bila je kronični bolesnih, bolovala je od astme i poremećaja gutanja. Imala je sondu kroz nos. Imala je spazam grkljana, anginu pectoris, psihičke promjene i urinarni infekt. Nije samostalno hodala. S obzirom da cjepivu nema kontraindikacija, ustanovljeno je da ju je bilo potrebno cijepiti. Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije našlo da je uzrok smrti povezan sa cijepljenjem. Ako se cijepe naši najugroženiji, uvijek postoji mogućnost da netko premine a da to nije u vezi sa cijepljenjem. Promjene nađene na obdukciji su dugogodišnje, rekao je Vili Beroš.

Događaj je prijavljen HALMED-u kao sumnjiva nuspojava, no i dalje se smatra da smrt bolesnice nije povezana s cijepljenjem.

Na pitanje zašto je prijavljeno HALMEDU, Beroš odgovara:

– To je uobičajeni postupak i treba se prijaviti. U trenutku događaja nismo imali obducijski nalaz, sukladno zakonu je prijavljena sumnja na nuspojavu. Znali smo da će se nalaz obdukcije čekati neko vrijeme i mislimo da je bilo adekvatno prijaviti sumnju. Međutim, hrvatsku javnost kao i uvijek, izvješćujemo sada kada smo sigurni o čemu je riječ.