U Hong Kongu uhićena organizatorica bdijenja za pekinški Tienanmen

U Hong Kongu uhićena organizatorica bdijenja za pekinški Tienanmen

Organizatorica bdijenja u Hong Kongu, kojim se željela obilježiti godišnjica brutalnog masakra na pekinškom Trgu Tiananmen uhićena je, izvijestili su u petak lokalni mediji. 

Aktivistica Chow Hang-Tung ranije je rekla da planira navečer otići u park Victoria kako bi organizirala bdijenje kojim bi se obilježilo stradanje žrtava represije 4. lipnja prije 32 godine u Pekingu, unatoč tome što su vlasti zabranile događaj, izvijestila je televizija RTHK.

Policija ju je uhitila zbog sumnje da je promicala održavanje zabranjenog bdijenja uz svijeće, izvijestio je list South China Morning Post pozivajući se na policijske izvore.
Chow je zamjenica predsjedatelja Hongkong saveza za potporu državnim domoljubnim demokratskim pokretima Kine (HKA).

Policijski službenici priveli su je u petak u u ranim jutarnjim satima, izvijestio je list pozivajući se na izvor koji je rekao da se očekuju daljnja uhićenja.
Policija je prošlog tjedna najavila zabranu obilježavanja ovog događaja pozivajući se na pandemiju koronavirusa. Rekli su da bi svatko tko prekrši zabranu mogao dobiti pet godina zatvora i još jednu godinu za objavljivanje događaja.

Ove je godine po drugi put zaredom otkazano  godišnje obilježavanje krvavog gušenja prosvjeda na Trgu Tiananmen, prenosi glasistre.hr.

Foto: Hina