U Istri požurili s isticanjem dvojnih cijena u kunama i eurima. Evo kako ugostitelji obračunavaju račune

U Istri požurili s isticanjem dvojnih cijena u kunama i eurima. Evo kako ugostitelji obračunavaju račune

Iako su tek od 5. rujna obavezni isticati dvojne cijene, one u kunama i eurima, rijetki su pulski ugostiteljski objekti, ali i trgovine, poput poznate njemačke drogerije, to učinili već sad.

U jednom restoranu kažu da su prešaltali cijene prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke i da nipošto nisu zaokruživali cifre naviše, čega se plaše mnogi Puležani, ionako opterećeni drastičnim poskupljenjima namirnica i energenata, piše Glas Istre.

“Ja sam računao po tečaju 7,5 mada su neki koristili 7,0”, kaže nam pulski ugostitelj, koji dodaje da je dvojne cijene istaknuo informativno. Na vrijeme, da se zna.

U jednom pulskom kafiću to izgleda ovako: espresso, koji košta 8 kuna, ide na 1,06 eura. Macchiato, koji je 9 kuna, “seli” na 1,20 eura.

Veliki macchiato je 12 kuna i to postaje 1,60 eura. Dakle, doslovno je podijeljena cijena u kunama sa 7,5. Podsjetimo, nakon što se uvede obavezno paralelno iskazivanje cijena u kunama i eurima 5. rujna slijedi nekoliko mjeseci prilagodbe, a potom se kune ukidaju od početka 2023. godine.

Foto: Hina